Egy egész országot levágott a netről egy nyugdíjas

Vágólapra másolva!
Egy nyugdíjas néni színesfém-keresés közben véletlenül vágta el a Grúzia és Örményország közötti optikai kábelt, ami miatt az egész országban leállt az internet március végén.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint Örményország március 28-án órákra leszakadt az internetről, a vizsgálatok szerint azért, mert az országot a külfölddel - Grúzián keresztül -összekötő optikai kábel elszakadt. Az örmény belügyminisztérium közlése szerint a vizsgálatok során kiderült, hogy az adatkommunikációt egy 75 éves grúz nyugdíjas néni okozta, aki egy, a grúz fővárostól északra fekvő településen színesfém-keresés közben elszakította azokat.

Az optikai infrastruktúrát birtokló grúz vasúttársaság leányvállalatának közlése szerint a néni kapavágása nyomán csaknem egész Örményországban, és Tbiliszi egy részén is elérhetetlenné vált az internet 12 órán át. A társaság képviselője egyébként nem tudja elképzelni, miként tudta a néni megsérteni a kábelt, azt ugyanis erős védőburkolattal látták el, nem lehet csak egyetlen kapavágással megszakítani - számolt be az AFP hírügynökség.

Bár a nyugdíjas tette nem volt szándékos, a hírközlési szolgáltatás működésképtelenné tételéért akár három év börtönt is kiszabhat rá a helyi bíróság. Mivel a hatóságok figyelembe vették idős korát, pere lefolytatása alatt szabadlábon védekezhet.