Online személyit vezetne be Amerika

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház az internetes szolgáltatások megbízhatóságának javítása érdekében olyan online személyazonossági azonosítót tervez bevezetni, amely felválthatja a hagyományos jelszavakat, amelyeket sokszor nehéz megjegyezni.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség értesülései szerint Barack Obama amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy a "kiberazonosító" révén az online tranzakciók megbízhatóbbá válnak, a személyes adatok védelme is javul, ezért a kezdeményezés nagyon fontos az amerikai gazdaság számára. A kibertér használóinak hiteles azonosítását biztosító technológiát előkészítő NSTIC (National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace) szervezet javaslatai szerint az online személyazonosítók rendszerét nem az állami, hanem a privát szektornak kellene üzemeltetnie, használata pedig nem lenne kötelező, csak opcionális.

Az elképzelések szerint az internetes személyi használói számára egy alkalmazás vagy hordozható biztonsági eszköz mindig egyszer használatos jelszavakat generálna, amelyekkel be tudnának lépni a különböző webes szolgáltatásokba, például a netbankba. Az egyszer használatos jelszavak segítségével a felhasználók igényük szerint akár anonim módon is igénybe vehetnek majd szolgáltatásokat. A megoldás további komoly előnye, hogy a kiberszemélyit választóknak nem kell majd több tucat jelszót megjegyezniük, vagy nem túl biztonságos módon minden szájthoz azonos kódot alkalmazniuk.