Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden halálából is profitálnak a netezők hiszékenységét kihasználó kiberbűnözők. A Facebookon terjedő átverés a terroristavezér haláláról szóló videót ígér, ám csak reklámokat jelenít meg.
Vágólapra másolva!

Órákat kellett csupán arra várni, hogy megjelenjenek a terroristavezér halálát kihasználó, első facebookos átverések. A Sophos kiberbiztonsági cég által felfedezett legfrissebb csalás Oszama bin Laden haláláról készült videofelvételt ígér, amennyiben a felhasználó hajlandó lájkolni a hírt, és megosztani azt az üzenőfalán.

A facebookozók hiszékenységét kihasználó átverés üzenőfalról üzenőfalra terjed, hiszen, ha egy társaságból valaki lekattintja, akkor rögtön megjelenik az ismerősök hírei között is. Az elgépelt, nagybetűkkel, felkiáltójelekkel teli szöveggel hirdetett link természetesen nem tartalmaz sokkoló videofelvételt. A terroristavezérről egyelőre sem hivatalos képek, sem kiszivárgott videofelvételek nem kerültek napvilágra.

Forrás: [origo]
Videót ígér a lájkolásért az átverés, de csak reklámot nyújt

A kattintás után az átverős üzenet csupán egy közvéleménykutatást jelenít meg. A csalást elindítók a kitöltött felmérések után kapnak egy apróbb összeget, ezért indítják el a sokkoló híreket, exkluzív videókat ígérő átveréseket.

Vírust is terjesztenek Oszama halálával

A bin Laden halála a vírusterjesztőknek is jól jött, a finn F-Secure kiberbiztonsági cég már talált is olyan spameket, amelyek a halott terroristáról készült fényképeket ígérnek a felhasználóknak. A Fotos_Osama_Bin_Laden.exe nevű csatolmány nem magától kicsomagolódó fotókönyvtárat rejt, hanem egy ismert, banki belépési adatokat gyűjtő trójait. Mikko Hypponen, a cég kutatási igazgatója azt tanácsolja a netezőknek, hogy semmiképpen ne keresgéljenek gyanús oldalakon a halott terroristavezérről készült fotókat, és ne kattintsák le az ilyen felvételeket ígérő leveleket sem.