A Firefox készítői a terrorelhárítással hadakoznak

Vágólapra másolva!
Az amerikai belbiztonsági minisztérium a Firefox böngészőhöz készült, általa problémásnak ítélt bővítmény eltávolítását kérte a Mozilla Alapítványtól, amely azonban megfelelő indoklást kér ennek okáról a tárcától - írja a Wired technológiai magazin.
Vágólapra másolva!

A belbiztonsági minisztérium munkatársai a MafiaaFire nevű bővítményt találták problémásnak. Ez az ingyenesen letölthető kiegészítő lehetővé teszi a Firefoxot-használóknak, hogy ha a kormány bezárt egy illegális javakat, például zenék, filmek jogtalan másolatait vagy hamisított termékeket kínáló honlapot, akkor a netezőket a böngésző automatikusan annak új címére irányítsa át.

Az Egyesült Államokban ugyanis a hatóságoknak joga van arra, hogy lefoglalják törvénysértéshez felhasznált oldalak domainneveit, ezzel jelentősen megnehezítve a jogsértő szájtok elérését. Sok esetben azonban a jogsértő oldalak új címen folytatják működésüket, új címükről pedig például fórumokon értesítik a potenciális látogatókat. A MafiaaFire azt teszi szükségtelenné, hogy a netezőknek a bezárt oldalak új címeit kelljen keresgélniük, saját adatbázisából ugyanis a már nem működő címek helyére behelyettesíti az újakat, és automatikusan ezekre irányítja a felhasználókat. Tavaly óta mintegy százhúsz jogsértéshez használt domainnevet foglaltak le az amerikai hatóságok, ezek jelentős részét a .com helyett külföldi végződésű netcímre irányítják át gazdái, amelyeket az amerikai hatóságok már nem tudnak lefoglalni - számolt be a Wired.

A minisztérium két héttel ezelőtt szólította fel a Mozilla Alapítványt arra, hogy távolítsa el honlapjáról a problémásnak tartott kiegészítőt. A Firefox böngészőt készítő szervezet azonban megtagadta ezt, a bővítmény e sorok írásakor is elérhető. A társaság jogásza, Harvey Anderson a blogján arról számolt be, hogy a tárca semmilyen indoklást nem mellékelt eltávolítási kérelméhez, bírósági végzése sem volt ehhez, és nem reagált az eljárás miértjét firtató kérdésekre sem.