Szülői cenzúra nyomaszthatja a kaliforniai tiniket

Vágólapra másolva!
Szigorú adatvédelmi törvénnyel próbálja Kalifornia állam korlátozni a Facebookot. Ha törvényerőre emelkedik a tervezet, akkor a 18 évnél fiatalabb felhasználók fiókjából bármit töröltethetnek a szüleik - írja az SFGate.
Vágólapra másolva!

A törvényervezetet Ellen Corbett, az állam szenátusának többségi vezérszónoka nyújtotta be. A tervezet szerint a közösségi oldalak alapbeállítás szerint csak a felhasználók nevét és lakhelyét jeleníthetnék meg, a fotók, az üzenőfal és lájkolt oldalak csak az után lennének nyilvánosak, hogy a kaliforniaiak megengedték ezt az oldalnak.

A Facebook jelenlegi beállítása teljesen ellentétes a törvényjavaslatban foglaltakkal. Regisztrációkor minden általunk felvitt adat nyilvános, a menük mélyén elrejtett adatvédelmi beállítások között lehet szűkíteni azok körét, akik megnézhetik a felhasználó képeit vagy írhatnak a falára. A tervezet ezt a gyarkorlatot is megváltoztatná, a regisztráció részévé tenné a privacy beállítások felülvizsgálatát.

A tervezet külön foglalkozik a 18 évnél fiatalabb felhasználókkal. A szülők kérhetnék a közösségi oldalakat, hogy töröljék a gyeremekeikről szóló, azonosításra alkalmas információkat. Az oldalak - vagy a gyerekek - nem fellebbezhetnek, 48 órán belül végre kell hajtaniuk a kérést. A törlésre elég indok az is, ha a szülőnek nem tetszik a gyermekéről felkerült fotó, azonnal kérheti az eltávolítását. Ha az oldal nem teljesíti a kérést, akkor legfeljebb tízezer dolláros büntetéssel lehet sújtani.

A Facebook szóvivője szerint a tervezet súlyosan fenyegeti a közösségi oldal kaliforniai jelenlétét, és az adatok felhasználásának értelmes módjait is fenyegeti. A tervezet nem csak a Facebookot háborította fel, hanem több, Kaliforniában működő szolgáltatást. Tammy Cota, a Google-t, a Match.com-ot és a Facebookot is tömörítő Internet Alliance igazgatója szerint a törvény számos előre nem látott következménnyel járhat. "A felhasználóknak az előtt kellene rendelkezniük adataik kezeléséről, hogy először jártak volna a szolgáltatásban" - mondta Cota.