Kínai hackerek támadták meg a Gmailt

Vágólapra másolva!
A keresőcég bejelentése szerint a kínai hackerek amerikai politikusok, katonák és újságírók százainak Gmail-postafiókját törték fel. Kína tagadja, hogy érintett lenne az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Google közlése szerint adathalász módszerekkel, azaz átverős oldalakat alkalmazva akarták több száz amerikai állampolgárok, és ázsiai országokban tevékenykedő kínai politikai aktivisták e-mail fiókjainak jelszavait megszerezni kínai online bűnözők - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.

A keresőcég szerint a Gmail levelezőszolgáltatás védelmét a támadás nem fenyegette, mivel a felhasználók jelszavait alternatív módon, a Google levelezőjére hasonlító hamis belépőfelület alkalmazásával probálták megszerezni az elkövetők. A jelszavak birtokában a hackerek beállíthatják, hogy a bejövő üzeneteket ne csak a címzett, hanem ők is megkapják.

A vállalat észlelte a támadást, és megtette az ellenlépéseket a kiberbűnözők tevékenysége ellen: értesítette az érintett országok hatóságait, valamint magukat a célpontokat is. A kínai kormány tagadta, hogy érintett lenne az e-mail fiókok ellen indított támadásban, bár a Google ezt konkrétan nem is állította, csupán azt közölte, hogy Jinan városából eredeztethetőek a jelszótolvajlási kísérletek.

Hong Lej, a kínai külügyminisztérium szóvivője az esetről úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a támadásokért a kínai kormányzatot hibáztassák. A hackertámadások Lej szerint világszinten problémát jelentenek, és hatásukat Kína is elszenvedi. A szóvivő szerint az a vád, hogy az ország állami szinten támogatja a hackertevékenységet, minden alapot nélkülöz, bár beismerte, hogy a a hackerkedés népszerű hobbitevékenységnek számít a lakosság körében.