Hazai weboldalak is átállnak az IPv6 Világnapon

Vágólapra másolva!
Több világszerte ismert tartalomszolgáltató - köztük a Google, a Facebook és a Yahoo - egy világméretű tesztet hirdetett 2011. június 8-ára, ez a World IPv6 Day, azaz az IPv6 Világnap.
Vágólapra másolva!

A kezdeményezés célja, hogy az információs társadalom érintett szereplőit arra ösztökélje, mielőbb készüljenek fel az internetforgalmat kezelő hálózati protokoll, az Internet Protokoll (IP) 4-esről (IPv4) 6-osra történő (IPv6) verzióváltására. Az internetezők és az általuk használt eszközök számának robbanásszerű növekedése következtében 2011 elejére elfogyott az internetezéshez jelenleg használt, IPv4 címzési technológiában kiosztható kb. 4,3 milliárd lehetséges cím. Ennek egyik következménye az lehet, hogy nem lehet majd új eszközt csatlakoztatni az internethez. Az IPv6 bevezetése azért szükséges, mert az internet hosszú távú növekedése csak az IPv6 által elérhetővé váló, végtelennek tűnő címtérben biztosított.

Az internet által világszerte összekötött több millió számítógép és egyéb eszközök (például nyomtatók, kamerák, mobileszközök, stb.) kommunikációja egy egységes nyelv, illetve rendszer által történik, amit Internet Protocol-nak, röviden IP-nek nevezünk. Ebben a rendszerben a hálózati végpontok ún. IP-címmel kerülnek beazonosításra, amely jelenleg negyedik generációját éli, innen ered neve: IPv4. Az IPv6 az IPv4 következő, széles körben elterjedt verziója. Az IPv4 32 bites címzése helyett az IPv6 128 bitet használ címzésre, ami elméletileg 2 a 128-on darab (azaz egy 38 nullával leírható mennyiségű) cím kiosztását teszi lehetővé az IPv4 által biztosított mindössze 4,3 milliárd cím helyett.

A technológiaváltás tulajdonképpen nem egy gyors váltást, hanem egy folyamatos átállást fog jelenteni. A két protokoll, az IPv4 és az IPv6, várhatóan még hosszú ideig egymás mellett fog élni. Az IPv6-os technológia előnye, hogy végtelen sok címlehetőséget jelent, és használatával biztonságosabb, egyszerűbb, gyorsabb lesz a kommunikáció. Emellett a jövőben szinte minden internetkapcsolattal rendelkező eszköz saját IP címet kaphat. Ez lehetővé teszi majd új alkalmazások bevezetését, például a fűtést vagy a mosógépet távolból a mobiltelefonunkról tudjuk bekapcsolni.

A tesztet meghirdetők és a kezdeményezéshez csatlakozó tartalom- és internetszolgáltatók az IPv6 Világnapon az általuk biztosított internetes oldalakat (Google, Gmail, Google Map, YouTube, Facebook) IPv6-on is elérhetővé teszik az internetezők számára. A szakértői vélemények és előzetes tesztek alapján nem várható, hogy a teszt napján tömeges probléma lépne fel az internet használata során.

A Világnaphoz a legnagyobb hazai hálózati szolgáltató, a Magyar Telekom is csatlakozott. A technológiai váltást elősegítendő a vállalat 2011. június 1-jétől lehetővé teszi hosting ügyfelei számára az IPv6-os címen keresztül történő kapcsolódást budapesti Adatparkjaiban. Ennek segítségével az itt üzemelő szerverek IPv6-os címet is kaphatnak a jelenlegi IPv4-es mellett. Emellett a Magyar Telekom tartalmai, többek között portálunk, illetve az iWiW is részben elérhetők lesznek már IPv6-on is.

Az IPv6 további elterjedését biztosító hálózati módosításokat a Magyar Telekom nyilatkozata szerint továbbra is olyan módon kívánja megvalósítani, hogy az észrevétlen maradjon a lakossági ügyfelek számára. A téma iránt érdeklődő ügyfelek továbbra is igénybe vehetik a 2009-ben indított IPv6 teszt szolgáltatást ADSL és GPON hozzáférési technológiákon, amennyiben az otthoni hálózatuk felkészült az IPv6 protokoll kezelésére. A vállalati ügyfelek pedig a KFKI bemutatótermében kapnak lehetőséget az IPv6 technológia tesztelésére, tanulmányozására.

Az [origo]-t is kiadó Origo Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.