Az EU vizsgálja a Facebook arcfelismerő funkcióját

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamainak adatvédelmi biztosait tömörítő szervezet vizsgálatot indít a Facebook ellen a közösségi szájt napokban elindított arcfelismerő szolgáltatása miatt.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg című üzleti napilap értesülései szerint az uniós adatvédelmi szervezeteket tömörítő 29-es munkacsoport a Facebook Amerikán kívül a napokban beindított új szolgáltatását tartja problémásnak. A közösségi szájt ugyanis arcfelismerő technológiát épített be képfeldolgozó szolgáltatásába, amely automatikusan felkínálja az ismerős arcokhoz tartozó neveket a felhasználóknak, ha azok feltöltenek egy képet, amin ismerőseik is szerepelnek.

Az EU-s adatvédelmi szervezet azt tartja aggályosnak, hogy a szolgáltatásból a felhasználók csak utólagosan tilthatják ki magukat, az üzemeltetők nem előzetesen kértek engedélyt adataik ilyen jellegű felhasználására - nyilatkozta a 29-es munkacsoport luxembourgi tagja. Az adatvédők szerint a fotókon szereplő emberek bejelölésének automatikus elősegítése kockázatot jelent a felhasználókra, ezért tisztázni akarják a Facebookkal, hogy az unión belül többet ne vezessen be a felhasználók előzetes beleegyezése nélkül hasonló szolgáltatást - írja a Bloomberg.

Forrás: [origo]

Azt, hogy az ismerősök fotóin automatikusan kínálja fel nevük felcímkézését, a Facebookon letilthatják a felhasználók. Ehhez a Profilom menüpont Adatvédelmi beállítások pontjára kell kattintani, ott baloldalt az Egyéni gombot kiválasztani, majd a Testreszabás-t. A funkciót a felnyíló ablakban a "Rólam készült fotók jelzése az ismerőseimnek" pont mellett lehet kikapcsolni.