Bezár a Google Labs

Vágólapra másolva!
A közeljövőben megszűnik a Google-alkalmazottak hobbiprojektjeinek, félkész ötleteinek helyet adó Google Labs fejlesztői játszótér. Az oldal olyan szolgáltatások megteremtését segítette, mint a Google Dokumentumok, a Térkép vagy a múzeumok Street View-jaként működő Art Project.
Vágólapra másolva!

A cég július 20-án közölte hivatalos blogján, hogy a Google Labsnek meg vannak számlálva a napjai, a játszótérre a lassú leállítás vár. A változás összhangban van Larry Page elnök-vezérigazgató július 7-én, a cég negyedéves eredményeinek bemutatása során meghirdetett programjával. Az ezer apró kísérletet folytató, szétszóródó figyelmű Google helyett a fő termékeire fókuszáló céget szeretne építeni Page. A cég korábban már bejelentette, hogy az egészségügyi adatokat digitalizáló és kezelhetővé tevő Health, valamint a lakás fogyasztását mérő és optimalizáló Power Meter projekteket is leállítja.

Csodák és érthetelen apróságok tárhelye

A cég döntése részben érthető, a Google Labset megnyitva teljesen értelmetlen technikai bemutatók és saját címet aligha érdemlő félkész szolgáltatások között válogathatunk. Akad olyan kód, ami csupán annak bemutatására alkalmas, hogy a HTML5 nevű, jövőbeli webes szabvány keretein belül remek fraktálokat lehet kiszámolni, ami ráadásul elsőre le is fagyasztotta böngészőnket. De a Labsen lakik a festmények Street View-ja, az Art Project, amelyben nagy felbontásban lefotózott remekműveket nézhetünk meg anélkül, hogy elutaznánk az Ermitázshoz vagy a Reina Sofia Múzeumba. Minden értelmes, hasznosnak tűnő ötletre jut legalább két olyan, amiből soha sem lesz önálló szolgáltatás.

Forrás: [origo]
Labs: mindegyik ötlet jópofa, de nem mindegyik működik

A Labs megszűntével nem tűnnek el a Google-szolgáltatásokban bekapcsolható apró, szintén Labs-funkcióknak nevezett okosítások. Az ilyen, egy kattintással engedélyezhető, a Google-dolgozók által fejlesztett plusz fukciók például többszínű csillagozást tesznek lehetővé a Gmailben, egyszerűen használható távolságmérőt adnak a Térképhez, vagy például világórával szerelik fel a Naptárat.

Több volt, mint játszótér

A sok kódrészlet, funkciódarabka ellenére a Labset nem csak kísérletezésre használták. A Labsből nőtte ki magát a Reader hírolvasó, a Dokumentumoknak nevezett, böngészőben futó szövegszereksztő, a térképekhez való hozzáállásunkat megváltoztató Google Maps világtérkép is. Kevesebben használják, de hasonlóan jelentős Labs-termék a Google Scholar, ami a tudományos szakcikkek, irodalmak keresését könnyíti meg. A teljes értékű szolgáltatások mellett a fejlesztői játszótérre volt szükség például ahhoz is, hogy az összes keresésnél megjelenő Suggest (javaslat) funkciót kidolgozzák. Ez az a kód, ami az első pár karakter begépelése után népszerű keresési témákat ajánl.

Forrás: [origo]
A Google Art Project volt a Labs legutóbbi nagy dobása

A Techcrunch kérdésére a Google szóvivője elmondta, hogy a fejlesztők továbbra is szabadon rendelkeznek munkaidejük egyötödével. A húszszázalékos projektek a cég egyik innovációs módszere, amelyből remek szolgáltatások, funkciók születtek már. A múlt hónapban bemutatott, Google Térképbe beépített budapesti tömegközlekedési útvonaltervező is az egyik Zürichben dolgozó magyar fejlesztő hobbijának indult.

Helyet keres néhány projekt

A felnőttnek nyilvánított ötletek mellett számos olyan projekt található még a Google Labson, amit a cégnek ki kell mentenie onnan, mielőtt bezárná az oldalt. Az emberi test térképeként működő Google Bodyért, a fentebb már emlegetett múzeumi Street View-ért vagy az androidos telefonokra telepíthető csillagtérképért például kár lenne. A fizikai tárgyakat - például könyv és CD-borítókat - felismerő, vonalkódokat leolvasó Google Goggles mobilos alkalmazás is már saját weboldalra költözött, és a hivatalos blog ígérete szerint a többi projekt is elérhető marad valamilyen formában.

A Labs bezárása további kérdéseket is felvet a Google vezetésével kapcsolatban. Larry Page ugyan megígérte, hogy a vadhajtásokat lenyesésével kezdi vezetői munkáját, arról viszont nem számolt be, mi a céggel kapcsolatos víziója. A leállított Health és Power Meter projektek kevésbé tartoztak a Google lényegéhez, mint a fejlesztői műhely. Egyszerűbb elképzelni a céget a háztartások környezetbarátságát elősegítő termékek nélkül, mint a játékosság nélkül. A negyedéves pénzügyi eredmények azt mutatják, hogy Page jól vezeti az általa alapított céget, azt azonban mégis jó volna tudni, mivé szeretné alakítani a Google-t.