Videós oldal megvásárlásáért csap össze a Google és az Amazon

Vágólapra másolva!
Az internetes ipar nagyjai licitálnak a Hulu nevű, csak Amerikában működő videós szolgáltatás tulajdonjogára. Az előzetes becslések szerint akár kétmillió dollárt is bezsebelhetnek az oldalt eladó tévécsatornák, a lehetséges vevők között pedig a Google és az Amazon is feltűnt.
Vágólapra másolva!

Csütörtöktől fogadja a felvásárlási ajánlatokat a Hulu internetes videonéző szolgáltatás a The Wall Street Journal üzleti napilap értesülése szerint. Az aktuális sorozatokat és korábbi slágereket is tartalmazó oldalt iránt több nagy internetes cég érdeklődik. A lehetséges vevők sorában megtalálható a Google, az utóbbi időben gyengélkedő Yahoo, a zenével és könyvekkel már foglalkozó Amazon.com és a DirecTV is. Az üzleti lap forrásai szerint a licitek az 500 millió dollártól a kétmilliárd dollárig terjedő sávban lesznek. Az árak attól is függnek, hogy melyik tévéműsorokat licencelné a Hulu, és azok mikor válnának elérhetővé az oldalon.

Forrás: [origo]
A tartalom miatt vonzó célpont a Hulu

Korábban az Apple is érdeklődött a Hulu iránt, a Wall Street Journal forrásai azonban most nem említették a potenciális vásárlók között. A Hulut a Microsofttal is hírbe hozták, ám a Washington Post Faster Forward blogja szerint a szoftveróriás kiszállt a licitálásból.

Van tere a bővülésnek

Az online videós piacnak több erős szereplője van, ám a körülmények összjátéka miatt a Hulunak van lehetősége növekedni. A filmes piacot eddig a Netflix online és offline is működő videokölcsönző uralta, de az online kölcsönzési díjak nyári drasztikus megemelésének hatására többen elpártoltak tőlük.

Jó hátteret biztosít az is, hogy a videós szolgáltatást szórakoztatóipari cégek alapították, így nem egy külső szereplőnek kell meggyőznie a tartalomtulajdonosokat az online tartalomsugárzás fontosságáról. A Hulu.com-on jelenleg több mint harmincezer sorozatrészt és filmet lehet megtekinteni, bár ezek egy részéhez a havi nyolc dollárba kerülő Hulu Plus előfizetést is meg kell venni. Az All Things Digital szerint azonban a Yahoo lenne a leglogikusabb vásárló, hiszen a jelenlegi portfóliójába jól illeszkedne egy prémium videókat kínáló oldal.

A Google TV-t szolgálhatná a felvásárlás

Felemás helyzetbe kerülhet a Google, ha megnyeri a licitet a Huluért. A cégnek nagy szüksége lenne a tartalomra, amely egyaránt jól festene a YouTube videomegosztón és a Google TV-szoftvert futtató médialejátszókhoz csatlakozó kijelzőkön. Különösen az utóbbi fontos a Google-nak, mert az okostévés terveit korábban támogató tévécsatornák lassan kihátráltak a projekt mögül.

Forrás: [origo]

A Faster Forward blog szerint azonban a Google már jelenlegi formájában is felkeltette az antitrösztügyeket vizsgáló kormányhivatalnokok érdeklődését. Júliusban több mint 158 millió egyedi látogató járt a Google videós szolgáltatásain. A Hulu ennél jóval kisebb, 24 milliós látogatottságot mondhat magáénak, ám ezeknek a felhasználóknak 963 millió reklámot jelenített meg. A blog szerint elképzelhető, hogy a Google eltekint a Hulu megvásárlásától a vizsgálat elkerülése miatt, bármennyire jól nézne is ki a Google portfóliójában a leghatékonyabb hirdetési rendszerrel rendelkező videós oldal.

Az Amazon raktáraiban minden elfér

Az internetes tartalomipar másik óriásának, az Amazonnak is logikus célpont a Hulu. Az internet hajnalán kereskedőházként induló oldal mára könyvkiadással, zenebolt-üzemeltetéssel, androidos szoftverbolt fenntartásával és számítástechnikai erőforrások bérbeadásával is foglalkozik, a világháló igazi mindenese. Videós szolgáltatásából már százezer filmet lehet letölteni. A kínálatból csak kilencezret nézhetnek meg ingyen azok, akik előfizetnek a cég Prime nevű, kényelmi szolgáltatásokat tartalmazó csomagjára, a többi kilencvenezer cím egy-négy dolláros áron bérelhető ki.

Forrás: [origo]
A Barnes&Noble mindenes tabletjét kell legyőznie az Amazonnak

A tévécsatornák által kínált tartalommal kiegészített kínálattal az Amazon akár a gyengébb pozícióba került Netflixen is felülkerekedhetne. Az Amazontól nyár eleje óta várják az elemzők, hogy a konkurens Barnes&Noble könyvterjesző cég példáját követve saját táblagépet adjon ki. A Google Androidot futtató Kindle tableten is jó helye lenne a sorozatoknak, az Amazon által tulajdonolt Audible hangoskönyveinek és az e-könyveknek is.

Erős a futottak még kategória

Nem csak a netes cégek érdeklődését keltette fel a Hulu. A DirecTV műholdas tévészolgáltató azért száll ringbe a Huluért, mert a sorozatepizódokkal javíthatná a műsorportfólióját. A Forbes szerint a cégnek komoly problémát okozna az online sugárzásra és az on-demand műholdas sugárzásra vonatkozó jogok összefésülése, ám még így is megérné a vásár.

A legmeglepőbb pályázó a Yahoo!, amely az utóbbi időben inkább eladott szolgáltatásokat, mint vásárolt. Az üzleti lap arra jut, hogy a Yahoo! Video rövidebb klipjeivel, automata videocsere-mechanizmusával és végtelen reklámjaival járnának a legrosszabbul a Hulu jelenlegi előfizetői.

Gigászok párviadala következik

Már most látható, hogy a Hulu eladása jelentősen átalakítja médiaszolgáltatások piacát. Az augusztusban már egy felvásárlást végrehajtó Google számára akár antitrösztpert is hozhat, az Amazonnak segíthet elindítani a régen várt táblagépet. A vásárlás nem lesz közvetlen hatással az Amerikán kívüli internethasználókra. A Hulu eddig is csak Japánban volt elérhető az Egyesült Államokon kívül, és ezen várhatóan nem változtat a tulajdonoscsere sem. Az új videók és kapcsolatok hatására erőre kapó Google TV vagy színes kijelzős Kindle viszont a magyarországi piacra is hatással lehet.