Sztárok meztelen képeire utazik a legújabb hackercsapat

Kreayshawn, amerikai rapper, énekesnő
Vágólapra másolva!
Pletykákra, fotókra, e-mailekből megtudható titkokra utazik a Hollywood Leaks nevű frissen alakult hackerkommandó. A csapat tagjait nem érdekli a politika, nem hajtja az aktivizmus, a színésznők meztelen képeinek azonban örülnek.
Vágólapra másolva!

Nem a nagy cégek szuperbiztosnak hitt rendszereinek feltörése, a Sony különböző leányvállalatainak gépeire való behatolás vagy a pénzügyi szolgáltatások elleni túlterheléses támadás a célja az Anonymous és a LulzSec után híressé vált új, Hollywood Leaks nevet viselő hackercsapatnak. A nem hivatalos információk szerint az Anonymousból kivált tagokból létrejött csoport a hollywoodi hírességek meztelen fotóira, leveleire, hangpostájára és fájljaira utazik, és nagy hatékonyággal meg is kaparintja ezeket.

A Hollywood Leaks két héttel ezelőtt alakult meg, és rögtön egy nagy fogással jelezte megérkeztét. A Twitteren adta közre a Rock of Ages című új Tom Cruise-film forgatókönyvét. A dokumentum megszerzéséhez csupán a filmben közreműködő egyik színész postafiókjába kellett bejutnia a hackereknek, ugyanis Adam Shankman rendező az egész stábnak elküldte a forgatókönyvet. A Hollywood Leaks nem gondolkodott sokat az irat sorsán, azonnal feltöltötte azt a The Pirate Bay torrentoldalra. Bár az alkotás sztorija ugyan senki számára nem újdonság, mert a film egy sikeres Broadway-musical filmfeldolgozása, megszerzésének módja azonban így is nyugtalaníthatja a stábot.

A fotóknak örülnek a legjobban

A Hollywood Leaks következő akciója során nagyobb érdeklődésre számot tartó adatcsomaggal jelentkezett. A Pastebin.com nevű szövegmegosztó oldalra töltöttek fel egy számos híresség telefonszámát tartalmazó listát. A dokumentum többek között Jennie Garth színésznő, Chris Judd sportoló, DJ Drama amerikai hip-hop sztár, Miley Cyrus tinisztár és Lil Jon rapper számát osztotta meg a rajongók tömegével. A Gawker pletykablog újságírói az N'sync fiúcsapatból ismert Joey Fatone mobiljával próbálkoztak meg, és egészen az üzenetrögzítőig jutottak, bizonyítva, hogy az adatok valósak. A csapat az amerikai tinilányok kedvencének számító énekesnő, Miley Cyrus számával is próbát tett, ám az nem csengett ki.

A Hollywood Leaks a minél látványosabb, minél nagyobbat visszhangot kiváltó adatokra utazik. Julianne Hough színésznőről, az amerikai Dancing with the Starts showműsor kétszeres győzteséről töltöttek fel a The Pirate Bay torrentoldalra fotókat. A Kreayshawn művésznéven ismert amerikai MC twitterjén pedig a telefonjáról lelopott meztelen képeket osztották meg a hackerek. A Gawkernek adott nyilatkozatuk szerint ezeket az akciókat a csoport ismertté tétele érdekében követték el a hackerek.

Nincs nehéz dolguk

A sztárokra vadászó hackercsapat állítása szerint a nagy cégeket is próbára tevő Anonymousból vált ki. A Twitteren látható jelmondatukat - "nem bocsátunk meg, nem felejtünk, számíts ránk!" - is a névtelen hacktivistáktól kölcsönözték. Amikor Chris Judd egy interjúban arról beszélt, hogy nem rendjén való feltörni mások postaládáját csak azért, hogy az ott található adatokkal megalázzák és kiröhögtessék, a Hollywood Leaks csak annyit válaszolt a Twitteren: "Judd, a poén miatt csináltuk!"

Forrás: AFP
Óvatlanul elküldte mindenkinek a Rock of Ages forgatókönyvét Shankman

A csapat tagjainak nincs túl bonyolult dolguk. Többnyire elég a sztárok felhasználói fiókjához tartozó biztonsági kérdésre adott választ kitalálniuk, és máris dúskálhatnak az információkban. A jelszó megváltoztatását lehetővé tevő biztonsági kérdések ellen már régen beszélnek az IT biztonsági szakértők, ám haszálatuk máig általános. Bruce Schneier, a BT biztonsági főnöke 2004-es esszéjében írta meg, hogy a jelszóemlékeztető kérdés valójában egy olyan gyengébb jelszó, amely még segít is a támadónak. A legtöbb biztonsági kérdést használó oldal ugyanis rögtön elárulja, mit kell megtudni a bejutáshoz? A felhasználót segítő "Mi édesanyád leánykori neve?" vagy "Mi volt a háziállatod neve?" kérdés a hacker dolgát is megkönnyíti.

Folytatják, amíg meg nem unják

Az elmúlt év folyamán számos nagyszabású hackerakciót hajtottak végre a poénra utazó hackercsoportok. A technikai hírek iránt érdeklődő olvasónak meg kellett tanulnia az AntiSec, a LulzSec, az Anonymous nevét is. Az online csoportosuló számítógépszakiknak eddig szerencséjük volt: a komoly politikai motivációval rendelkező Anonymous néhány tagját ugyan letartóztatta már a rendőrség, de igazán nagyszabású razziát még egyik csapat ellen sem hajtottak végre. Az ősz során várhatóan kiderül, hogy a magánjellegű adatiakat féltő sztárok ügyesebben tudnak-e eljárni az őket zaklató netes huligánok ellen, mint a világcégek.