Kínai hackerek fosztogatják az amerikai cégeket

Vágólapra másolva!
Komoly fenyegetést jelent az amerikai gazdaságra a kiberkémkedés. A legaktívabban az orosz titkosszolgálat és a soha el nem kapott kínai elkövetők támadják az amerikai hálózatokat.
Vágólapra másolva!

Ugrásszerűen megnövekedett a kínai gépekről indított, amerikai cégeket célzó támadások száma az utóbbi időben - állítja az USA kémelhárítási hivatala által összeállított jelentés. A támadásoknak egy alkalommal sem találták meg az elkövetőit, csupán annyiban biztosak a szakértők, hogy az akciók mögött kínai hackerek állnak. A támadók 2010-ben még a Google-től is loptak adatokat. A jelentés szerint az oroszok lemaradva követik a kínaiakat a támadások számát tekintve. Ám az általuk indított akciók kifinomultak és rendkívül alaposak.

A támadók nemcsak az ipari rendszereket szokták megtámadni, hanem kutatóegyetemek és kutatócégek hálózataira is bejutnak. Ez megnehezíti annak kiderítését, pontosan kinek a megrendelésére indult a támadás. Az FBI az elmúlt évben több mint száz amerikai céget figyelmeztetett arra, hogy számítógépes rendszerükben hackerek jártak.

Az eddigi jelentésekben nem nevezték néven azokat az országokat, amelyek élen járnak a számítógépes ipari kémkedésben. A dokumentumban megfogalmazott vádakat mind az orosz, mind a kínai nagykövetség alaptalannak nevezte.