Visszaverte a Facebook a pornótámadást

Vágólapra másolva!
Az összes pornográf és gusztustalan képet törölte a felhasználók hírfolyamaiból a Facebook. A közösségi oldalnak egy napra volt szüksége, hogy a hackerek által indított pornóáradatot megfékezze.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a pornótámadást elhárító programozók, hanem a Facebook nyomozói is jól vizsgáztak a héten. A cég egy nap alatt el tudta hárítani a felhasználók hírfolyamait gusztustalan képekkel és felnőtt-tartalommal megtöltő hackertámadást. A szakértők pedig már sejtik is, hogy kik állnak a gusztustalan képek özöne mögött.

A BBC forrása szerint a korábbi gyanúval szemben nem az Anonymous hackercsoport akcióját szenvedték el a világ legnagyobb közösségi oldalainak felhasználói. A gyanúsított ellen lépéseket készül tenni a cég jogi osztálya, ha pedig az eljárás elindul, valószínűleg nyilvánosságra hozzák a támadó(k) kilétét.

Nem a közösségi oldal volt a hibás

A Facebook nyilatkozata szerint a képek a böngésző egy hibáját kihasználva kerültek fel az oldalra. A támadók arra vették rá a felhasználókat, hogy egy kártékony JavaScript kódot másoljanak a böngésző címsorába, ez árasztotta el a közösségi oldalt pornóképekkel. A Facebook nem közölte, hogy melyik böngésző melyik verziójának hibájával éltek vissza a támadók.

A közösségi oldal szóvivője azt is közölte, hogy a támadás során sem a felhasználók adatai, sem pedig a belépési adataik nem kerültek veszélybe. Az akció egyetlen célja az volt, hogy a hírfolyamokat teleszemeteljék. Az incidensből tanulva a Facebook programozói új védelmi rendszert építettek ki, amely villámgyorsan blokkolja a kártékony kódokat és a sértő tartalmakat megosztó hamis felhasználókat.

Biztonsági tippeket ad a Facebook

A Sophos kiberbiztonsági cég elemzése szerint a pornótámadásnak az volt a különlegessége, hogy egyáltalán nem az anyagi haszon motiválta. Míg a legtöbb facebookos átverésből pénzhez juthat a támadó, a mostani incidens fő oka a rosszindulat lehetett.

A biztonságos facebookozásért három tanácsot is adott felhasználóinak a közösségi oldal. Az első arra figyelmezteti a facebookozókat, hogy sose másoljanak ismeretlen kódot a böngésző címsorába, a második, hogy rendszeresen frissítsék böngészőjüket. Az utolsó tanács pedig azt ajánlja a felhasználóknak, hogy azonnal jelentsék a közösségi oldal üzemeltetőinek a gyanús tartalmakat.