A magyar előadóknak is hozhat pénzt a YouTube

Vágólapra másolva!
YouTube.hu alatt lesz elérhető a közeljövőben a videomegosztó magyar tartalmakkal felpezsdített lokalizált verziója az IT café értesülései szerint.
Vágólapra másolva!

A videomegosztó felülete több mint egy éve elérhető magyar nyelven is, eddig azonban csak a YouTube.com címen volt elérhető. Az oldalon nem látszó, ám fontos változás, hogy a Google és az Artisjus megállapodása nyomán a YouTube jogosított szolgáltatóvá válik, azaz a jogtulajdonosok részesülnek a videók oldalán megjelenő reklámok bevételéből - tudta meg az IT café.

A jogtulajdonosok a Google ContentID nevű azonosítórendszerét is használhatják. Az ebbe feltöltött daloknál vagy filmrészleteknél megadhatják, hogy mi történjen velük, ha a felhasználók valamelyike feltölti. Lehetőség van az anyag letiltására, de kérhetnek részesedést is a reklámbevételekből.

Az [origo] kérdésére a Google hazai képviselete azt válaszolta, hogy dolgoznak azon, hogy minél több országban elérhető legyen a videomegosztó, ám konkrét bejelentenivalóval nem rendelkeznek. Azt pedig az IT café forrása sem tudta, hogy mikor indulhat el a magyar YouTube. A magyar nyelvű szolgáltatás elindításához szükséges YouTube.hu webcím már a Google tulajdonában van. A Domain.hu adatbázisa szerint a Google írországi kirendeltsége vásárolta meg a címet a 3C Kft. magyar domainregisztrátortól 2006 augusztusában. A cím jelenleg a YouTube.com magyar nyelvű verziójára irányítja át a látogatót.