A jogvédők szerint a Google nem küzd eléggé a kalózokkal

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Hanglemezkiadók Egyesülete (RIAA) szerint a Google korábbi vállalása ellenére nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a szolgáltatásait ne lehessen szerzőijog-sértő tartalmak terjesztésére használni.
Vágólapra másolva!

A zeneipar érdekeit képviselő jogvédő szervezet hivatalos blogján publikált értékelést arról, hogy a szervezet szerint a Google mennyire képes betartani a tavaly decemberben publikált vállalásait.

A keresőcég tavaly ilyenkor jogi kérdésekkel foglalkozó szakblogján arról számolt be, hogy több területen is javítani kívánja a kalóz tartalmak visszaszorítását célzó intézkedéseit. A Google tavaly arra tett ígéretet, hogy a korábbinál gyorsabban reagál majd a jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó kérésekre, eltávolítja a keresőszavak automatikus szövegkiegészítő funkciójából az illegális letöltésre utaló kifejezéseket, eltávolítja a jogsértő szájtok hirdetéseit rendszereiből, és a legitim tartalmak felkutatását segíti majd elő keresőjén.

Az RIAA értékelése szerint a Google még nem tudott maradéktalanul eleget tenni a vállallásainak. A zeneipari szervezet vizsgálatai szerint a Google kereső továbbra is automatikusan felajánlja például a "Lady Gaga" keresőszóra a "free mp3 download" kifejezéseket. A jogvédők szerint egyelőre azt sem valósította meg a keresőcég, hogy a legális tartalmakat kínáló oldalak a találatok közt prioritást élvezzenek a vélhetően jogsértő letöltéseket kínáló oldalakhoz képest.

A zeneipari szervezet elismeri, hogy a Google betartotta arra vonatkozó ígéreteit, hogy a keresőből valamint a Blogger szolgáltatásból hamarabb távolítja el a jogsértő anyagokra mutató linkeket. Az Android Market szűréséval, az Adsense és a Google Wallet rendszer felügyeletével azonban elégedetlen a szervezet. Végül pedig az is szúrja a RIAA szemét, hogy a Google által a jogtulajdonosok rendelkezésére bocsátott bejelentőeszközök megkötik a jogtulajdonosok kezét, például megszabják azt, hány jogsértő oldalt lehet naponta jelenteni.

Az eddigi jogvédelmi rendszerek az Ars Technica szerint nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a jogvédő szervezetek jóindulatát megnyerjék a Google számára. Még úgy sem, hogy a keresőóriás által kínált megoldások többet tudnak, mint amit a törvény betűje megkíván.