Adathalászok lesnek a régi Facebookot siratókra

facebook timeline
Vágólapra másolva!
Az új Facebook profil oldallal elégedetlen netezők az adathalászok új célponjai. A kiberbűnözők olyan appokat készítettek, amelyek a Timeline nézet eltávolítását ígérik, ám valójában csak a felhasználó adatait lopják el.
Vágólapra másolva!

"Deactivate your FB Timeline"-nak vagy "Remove Timeline"-nak hívják azokat a Facebook alkalmazásokat, amelyekkel a gyanútlan felhasználókat akarják rászedni a kiberbűnözők. Az appok azt ígérik, hogy eltüntetik a közösségi oldal új, vegyes reakciókat kiváltó Idővonal nevű profiloldalát, ám csak adatokat és lájkokat akarnak kifacsarni az emberekből.

Forrás: [origo]
Tucatnál is több átverős oldal található a közösségi oldalon

Az átverős alkalmazások "bekapcsolás" előtt azt kérik a felhasználótól, hogy lájkolja őket. A körmönfontabb kiberbűnözők esetenként még szoftverek letöltését és telepítését is kérik a felhasználótól. Míg a lájkolással csak egy hamis oldal népszerűbbé válásához járul hozzá az ember, a telepítéssel akár zombigéppé is teheti számítógépét. Az InsideFacebook tizenhat különböző csaló oldalt talált, amelyet több mint hetvenezer felhasználó lájkolt. A legidősebb átverős app két hete került fel a közösségi oldalra.

Forrás: Facebook
Egyes felhasználók szerint túl sokat mutat meg az Idővonal

A Facebook rendszerint a Facebook Security oldalon tájékoztatja a felhasználókat a rájuk leső veszélyekről. Egyelőre azonban az Idővonal eltávolítását ígérő csalialkalmazásokra nem hívták fel a emberek figyelmét, sőt az átverős oldalakat sem töröték.

December óta a magyaroknak is napló a Facebook

A Facebook december közepén aktiválta a magyar felhasználóknál a profiloldalt naplóvá változtató Idővonal nevű új funkcióját. Az új profiloldalt még szeptemberben jelentette be Mark Zuckerberg, de széles körben csak az év végén vált elérhetővé. Az új külső lényege, hogy a profil egy hatalmas, csúszkával navigálható vonal lesz, amin akár a felhasználó születéséig is vissza lehet görgetni. Az idővonalra fel lehet tölteni a Facebook regisztráció előtti anyagokat is, például gyerekkori fotókkal és sztorikkal lehet megtölteni az oldalt.

A felhasználó ideig-óráig elodázhatta a Timeline-ra való átállást, ám ha egyszer elfogadta a felhasználó a változást, akkor nincs visszaút. A weboldalak megjelenését ugyan át lehet szabni böngésző kiegészítőkkel, szkriptekkel, ám olyan nincs ezek között, ami az oldal alapvető működését meg tudná változtatni.