Banki adatok helyett Facebook jelszót lopnak a kiberbűnözők

Vágólapra másolva!
Facebook jelszavakat is gyűjt már a banki adatok ellopására kifejlesztett Ramnit féreg. A kártevő több ezer felhasználó belépési adatait szerezte meg.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az Egyesült Királyság és Franciaország Facebook felhasználóinak kell attól tartaniuk, hogy a hackerek is tudhatják a jelszavukat. A Seculert kiberbiztonsági cég szakemberei a napokban jelezték, hogy a 2010 áprilisa óta aktív Ramnit nevű féreg több mint 45 ezer felhasználó jelszavát lopta el.

A Seculert szakértői szerint a Ramnitet irányító kiberbűnözők arra készülnek, hogy a jelszavakkal belépnek a közösségi oldalra, és kártékony kódokat terjesztő weblapok linkjeivel árasztják el a hírfolyamot. A gyanútlan felhasználók úgy fertőződhetnek meg, hogy csak a barátaik által megosztott linkeket nézik meg egy biztonságosnak vélt felületen. A Seculert szerint a kiberbűnözők arra is építhetnek, hogy sokan egy jelszót használnak az összes internetes fiókjukhoz.

A kiberbűnözők korábban e-mailen terjeszetették a kártevőiket. A Seculert lelete azt mutatja, hogy most megpróbálnak átállni a népszerűbb közösségi hálózatokra. A cég szerint a Ramnit 2011 szeptembere és decembere között nyolcszázezer számítógépet fertőzött meg. A kártevő a futtatható állományok mellett a HTML fájlokba is el tud bújni, fő célja pedig a belépési információk gyűjtése.

Az aggódó felhasználóknak a biztonsági cég azt javasolja, hogy futtassanak le egy víruskeresést a számítógépükön.