Országszintű cenzúrát vezet be a Twitter

Vágólapra másolva!
Szelektív cenzúrát vezet be a Twitter mikroblogszolgáltató. A cég az egyes országok által érzékenynek vélt témákat ki tudja tiltani az adott országban megtekinthető hírfolyamból - adta hírül a BBC online kiadása.
Vágólapra másolva!

Korábban csak a teljes Twitter forgalomból tudott kitiltani üzeneteket az amerikai cég, mostantól kezdve azonban finomabb szűrési lehetőségeket vezet be. Az új rendszerben a szolgáltató ország szinten határozhatja meg, hogy mely bejegyzések ne jelenjenek meg az adott országból érkező felhasználók számára.

A fejlesztés annak a jele, hogy a Twitter figyelme egyre inkább a nemzetközi piac felé fordul. Céges blogján a Twitter vezetése azzal indokolta az újfajta cenzúra mechanizmust, hogy olyan országokban is jelen van, ahol a szólásszabadságot máshogy értelmezik. Példaként Németországot és Franciaországot említi a szöveg, ahol a náci elveket támogató tartalmakat tiltják.

"Egyelőre még nem éltünk ezzel a lehetőséggel, ám amikor el kell majd rejtenünk egy bejegyzést egy ország netezői elől, akkor azt egyértelműen jelezni fogjuk a felhasználónak" - ígérte a netezőknek a Twitter.

A bejelntés ellen számos felhasználó tiltakozott, akik szerint az új mechanizmus katasztrofális hatással lehet a szólásszabadságra. A Twitter és a Facebook központi - igaz vitatott - szerepet játszott az arab tavasz eseményeiben és a 2011-es londoni zavargásokban is - írja a BBC. A százmilliónál is több felhasználóval rendelkező szolgáltatásnak a helyi jogszabályokat és a szólásszabadságot figyelembe véve kellett működnie. A Twitter még így sem tudta minden országban megvetni a lábát, például Kínában be van tiltva a szolgáltatás, és egy Weibo nevű helyi mikroblogot használnak helyette.