Milliomos lesz a Facebooknak fújó graffitis

facebook hq, David Choe munkái
Vágólapra másolva!
Hét évvel ezelőtt Mark Zuckerberg  csak bizonytalan értékű tulajdonrésszel tudta kifizetni az irodáját kidekoráló graffitiművészt, a Facebook tőzsdére vonulása nyomán azonban David Choe dollármilliomossá válik - nem csoda, hogy vidáman pózol a világ legnépszerűbb közösségi oldalának alapítójával.
Vágólapra másolva!

David Choe nem az egyetlen, de az egyik legérdekesebb nyertese lesz a Facebook közelgő tőzsdére vonulásának. Choe nem informatikus, még csak nem is fektetett tőkét az idén valószínűleg egymilliárd felhasználót elérő közösségi oldalba, hanem egy graffitiművész, aki hét évvel ezelőtt a cégtől kapott tulajdonrészért dekorálta ki Palo Altóban a Facebook első irodáját - adta hírül a New York Times amerikai napilap.

A Facebook 2005-ben költözött a Harvard Egyetem kollégiumi szobáiból a Szilícium-völgy, a világ technológiai központjának szomszédságába. Mivel a cégnek akkor még nem nagyon volt megforgatható anyagi háttere, Choét munkájáért töredkényi Facebook-tulajdonrésszel fizették ki. A művész ekkor még könnyen gondolhatta azt, hogy örökre beváltatlan csekk marad munkájának ellenértéke. A kétezres évek elején kitörő dotcom-válság után az internetes cégek értéke szinte megtippelhetetlen volt, profitot pedig alig-alig termeltek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=1vdsYOb8vfzmBevx
Még Zuckerberg is megtanulta kezelni a festékszórót

Most azonban minden arra utal, hogy a graffitiművésznak tavasszal minden bizonnyal valódi pénz üti majd markát. A Facebook részvényeseként valószínűleg az ő bankszámláján is megjelenik majd néhány millió dollár. Öszesen pedig mintegy kétszázmillió dollárt fog érni az a nagyjából félszázaléknyi tulajdonrész, amit 2005-ben kapott Zuckerbergéktől - adta hírül a New York Times. A művész blogjáról kiderült, hogy Zuckerbergnek annyira megtetszettek Choe alkotásai, hogy azóta a világ minden táján ő dekorálja ki a Facebook-irodákat.

Sokan meg fognak gazdagodni a tőzsdei bevezetésből

Mint arról az [origo] beszámolt, ma hajnalban hivatalossá vált, hogy még idén tőzsdére bocsát egy kisebb részvénycsomagot a Facebook. A cég wall streeti regisztrációjából arra lehet következtetni, hogy nagyjából ötmilliárd dollár bevételre számítanak. Korábbi sajtóértesülések szerint a cég a részvényeinek tíz százalékát dobta volna piacra tíz milliárd dollárét, viszont a spekulánsok szerinti ötmilliárdos részvénycsomagból arra lehet következtetni, hogy a cég csak egy kisebb részét engedi ki saját kezéből.

Forrás: Flickr.com
Kétszázmillió dolláros lépcsőforduló a Facebook irodában

Bármennyi százalékát is adja el a Facebook, abból elég jól meg lehet majd becsülni, mi a cég teljes és nagyjából valós értéke. Ha a korábbi spekulációk beigazolódnak, és száz milliárd dollárt ér az egész közösségi oldal, akkor Mark Zuckerberg vagyona elméletileg legalább 28 milliárd dollárra rúg, miután ő birtokolja a társaság 28 százalékát..

De nem csak Zuckerberg jár jól, ha a piacon ekkora valós értékre tesz szert a Facebook, hanem sokan mások, közel 500 személy, akik részesedéssel rendelkeznek a közösségi oldalból. A társalapítókon kívül még nagyot szakíthat a Digital Sky Technologies nevű, jórészt orosz oligarchákhoz köthető internetes befeketetési cég, illetve a Goldman Sachs, a világ egyik legtőkeerősebb multinacionális befektetési bankja, vagy éppen a maga másfél százaléknyi részesedésével Bono, a U2 frontembere is.

Fábián Tamás