Az interneten küzd a pedofília ellen a Vatikán

Vágólapra másolva!
Pedofília-ellenes programot indít az interneten a pápai állam. A projekt célja, hogy megtörje a szexuális molesztálások körüli hallgatást. Az áldozatok családjai szerint csupán látszatintézkedés történik, az egyház azonban bizakodó. 
Vágólapra másolva!

Internet alapú oktatóprojektbe kezd a Római Katolikus Egyház, amelynek segítségével ki akarják szorítani soraikból a pedofíliát, és a gyermekeket is felkészítenék az esetleges zaklatások ellen - olvasható a Yahoo hírportálján. Az egyházi vezetők azután álltak a nyilvánosság elé, hogy négynapos konferenciát tartottak Rómában, amelynek kétszáz résztvevője közt megtalálhatóak voltak magas beosztású egyházi személyek, korábbi molesztálások áldozatai és pszichológusok is.

A projektről nyilatkozó Fracious-Xívier Dumortier atya elmondta, hogy a többnyelvű, Center of Child Protection nevet viselő oktatóanyagra 1.2 millió eurót fognak költeni, fejlesztésében pedig egészségügyi intézményekkel és egyetemekkel működnek majd együtt. A Vatikán az egyházon belüli szexuális bűncselekmények teljes visszaszorulását reméli a programtól.

A hallgatás törvénye

Nem mindenki üdvözölte az egyház bejelentését. Egy, az áldozatok családjit tömörítő egyesület elutasította a római konferenciát, mondván, hogy ez csak amolyan látszatintézkedés. Az egyesület álláspontja szerint a Vatikánnak nyilvánosságra kellene hoznia a visszaélések pontos dokumentációját és átadnia a Hágai Nemzetközi Bíróságnak.

Ennek ellenpontjaként Charles Scicluna tiszteletes azt mondta, hogy az egyház mostantól maga mögött hagyja az "omerta" kultúráját. Az omerta a hallgatás törvénye, az olasz maffia egyik bevett kifejezése.