Tinik lepik el a Szilícium-völgyet

Vágólapra másolva!
Ellepték a Szilícium-völgyet, az Egyesült Államok csúcstechnológiai központját a felnőttkor előtt álló vezérigazgatók. Egyre több 18-19 éves rendelkezik több százezer dollárnyi kockázati tőkével megtámogatott webes vállalkozással - írja a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Josh Buckley szeretetreméltó facebookos szörnyes játéknak, a MinoMonstersnek a vezetője még ahhoz sem elég idős, hogy egy sört kikérjen az amerikai kocsmákban. A húsz éves Buckley úgy fog részt venni a következő hónapban rendezendő Game Developers Conference rendezvényen, hogy a partik egy részére be se fogják engedni. A hamis jogosítványát a közelmúltban elkobozták, és bár rendelt két újabbat egy kínai cégtől, még nem szállították le azokat. A partik viszont nem csak az ital miatt lennének hasznosak Buckleynak, hanem azért is, mert ott lehet összefutni a játékipar nagyjaival.

Forrás: [origo]
Néhány millió dollárt még tamagocsira is lehet szerezni

Marc Andreessen kockázati tőkebefektető szerint egyre gyakoribb, hogy a befektetők fiatalok cégeit támogatják. Andreessen cége többek között a MinoMonsternek is biztosított tőkét. "Van egy kor, aminél nem lehetnek fiatalabbak, különben a végén óvodásokat fogunk támogatni" - mondta a szakember. A most pénzhez jutó 18-19 évesek mögött viszont már hosszú évek tanulása áll: megtanultak programozni, projektekben dolgoztak és továbbképezték magukat az interneten.

Többen akarják a jelenleg 27 éves Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját követni, aki gyerekkorában játékokat írt, tinédzserként pedig már egyetemi szintű programozás órákra ült be.

Kevés pénz kell az internetes induláshoz

Az interentes üzletben egyszerű dolguk van a fiataloknak, mert egy netes statup vállalkozást viszonylag kevés pénzből is el lehet indítani - mondta Joe Kraus, a Google Ventures munkatársa. Egy új chippel kísérletező induló vállalkozásnak 10-20 millió dollárra van szüksége a kezdeti lépések megtételére. "Ha egy ilyen nagy összegű csekket kell írnom, akkor olyan emberekbe szeretnék befektetni, akik már létrehoztak valamit korábban" - mondta Kraus.

A netes vállalkozáshoz szükséges félmillió dollárt viszont többféleképpen össze lehet szedni. Kraus támogatott is egy Airy Labs nevű céget, ami társas oktatójátékokat tervezett fejleszteni. A céget Andrew Hsu, egy húsz éves igazgató vezette, aki épp most tanulja meg az üzlet keményebb részét. Kénytelen embereket elbocsátani és kiadni a cég Palo Altói irodájának egy részét.

Vannak olyanok, akik mellett még a 19 éves igazgatók is öregnek tűnnek. Paul Graham kockázati tőkebefektető, találkozott egy 16 éves vezetővel, aki beiratkozott a Graham cége által tartott háromhónapos startup fejlesztési kurzusra. Az oktatás végét azonban nem várta meg, összeolvad a 19 éves bátyja által vitt céggel, és eladták a vállalkozást egy kanadai cégnek ötmillió dollárért.