Senki sem fizeti a MegaUpload számláit

Vágólapra másolva!
Törölni szeretné a MegaUpload adatait a fájlmegosztó oldal szervereit üzemeltető cég. A 25 millió gigabájtnyi adat tárolása napi kilencezer dollárba kerül, és a fájcserélő bezárása óta senki sem fizeti a számlákat - adta hírül az Associated Press hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Havi 62 millió forintnak megfelelő dollárba kerül a MegaUpload fájlmegosztó szervereinek fenntartása. A januári bezárása előtt a világ egyik legnépszerűbb adatküldő oldalnak számító szolgáltatás felhasználói 25 millió gigabájtnyi adatot töltöttek fel. A szervereket bérbeadó cégnek ezeregyszáz gépét foglalja le a MegaUpload adatainak tárolása.

A Virginia állambeli szervercég kedden nyújtott be keresetet, mert már több mint 110 millió dollárnyi kifizetetlen számla gyűlt össze a MegaUpload ügyben. A Carpathia Hosting azt kérte a bíróságtól, hogy rendelje el, hogy valaki vegye át az adatokat, vagy biztosítsa, hogy a cég üzemeltetési költségeit fizeti valamelyik fél. A cég felajánlotta azt is, hogy előbb időt ad a felhasználóknak, hogy kimentsék az adataikat, majd ezt követően törölné az ezeregyszáz szerver tartalmát.

Mindenki érdekelt, de nincs ki fizessen

Az adatok megőrzéséhez az ügy mindegyik résztvevőjének fűződik érdeke. A MegaUpload szerint a fájlok közt jócskán találhatóak olyanok, amelyek nem sértik senkinek a szerzői jogait. A felhasználók biztonsági mentésre, saját fotóik, videóik küldözgetésére is használták a szájtot. Ezt azonban csak az szerverek átvizsgálásával lehet bizonyítani.

A felhasználók képviseletét az Electronic Frontier Foundation civil jogvédő szervezet vállalta magára. A szervereket üzemeltető Carpatia Hosting együttműködik a civilekkel, keresetében arra hivatkozott, hogy eddig azért őrizte a MegaUpload adatait, mert sokaknek fűződik érdekük az adatbázis megóvásához. A MPAA amerikai filmes jogvédő szervezet az esetleges egyedi perek megindításához használhatná fel a MegaUpload szerverparkját. A szervezet jogászai levélben is kérték a Carpathiát az adatok megőrzésére, pontosan leírva, hogy milyen ügyféladatokat tartanak fontosnak.

Az ügy csak bonyolódik

Míg amerikában senki nem fizeti a számláit, a MegaUpload Új-Zélandon letartóztatott vezetője, Kim Dotcom egyre jobban él. A bíróság elrendelte, hogy a kiadatási pert váró férfi havi 49 ezer dollárt kapjon vissza zárolt vagyonából, hogy fizethesse az ügyvédeit és rezsijét. Számos lefoglalt luxusautójából is visszakapott egy autót, egy 2011-es Mercedes Benzt.