Zombik ellen harcolnak a netszolgáltatók

Vágólapra másolva!
Összefog a felhasználók számítógépeit kiberbűntettekre felhasználó zombihálózatok ellen az NMHH amerikai megfelelőjének számító FCC és az internetszolgáltatók.
Vágólapra másolva!

A számítógépet zombivá tevő kártevők a legveszélyesebbek, amik a felhasználókra lesnek. Ezek a kódok a gép megfertőzése után átvizsgálják a merevlemezt banki adatok, mentett jelszavak után kutatva, majd pedig kiberbűntettek elkövetésére használják a felhasználó gépét. Kéretlen reklám- vagy adathalász levelek ezreit küldik ki a PC-ről, esetleg túlterheléses támadásokban használják fel a sávszélességet. A megfertőzött gép tulajdonosa ebből csak annyit észlel, hogy lassabb a számítógépe a szokásosnál.

Az NMHH amerikai megfelelője, a Federal Communications Commission és az USA internetszolgáltatói a héten jelentették be, hogy felveszik a küzdelmet a zombihálózatokkal. A csütörtökön kiadott közös kiberbiztonsági szabályzat szerint a szolgáltatóknak figyelmeztetniük figyelniük kell a gyanús jeleket, és figyelmeztetniük kell az ügyfeleiket, ha számítógépük zombivá vált. Ha a felhasználó kéri, még segítséget is kell nyújtani a vírus eltávolításában.

A több ezernyi botnet PC-k millióit tartja megszállva. A 2010-ben felszámolt Mariposa botnetnek közel 13 millió tagja volt, az évek óta terjedő Zeus botnet pedig pusztán az Egyesült Államokban 3,6 millió gépet fertőzött meg.

A netszolgáltatók összefogása két másik támadásfajta ellen is hatékony védelmet nyújthat. Az IP-címek és a domainnevek eltérítésével a felhasználó által küldött adatokat lehet lehallgatni. Azonban ha a támadó nem tudja hatékonyan azt hazudni, hogy például a gmail.com az ő gépén található, nem a Google szerverein, akkor a próbálkozás sikertelenségre lesz ítélve.