Bejárhatja a világ legmagasabb épületét

Google Street View, Dubaj, Burj Khalifa
Vágólapra másolva!
Háton viselhető panorámakamerával készültek Street View felvételek a világ legmagasabb épületének számító Burdzs Kalifáról.
Vágólapra másolva!

A Google Egyesült Arab Emirátusokban működő leányvállalatának térképoldalán publikált panorámagyűjteményben kívülről és belülről is megtekinthető a világ legmagasabb felhőkarcolója. A dubaji épület belsejében harmincezer lakás, kilenc hotel, irodák, és három hektárnyi mesterséges park is megtalálható. A három évvel ezelőtt átadott Burdzs Kalifa 828 méteres magasságával a világ legmagasabbja, vertikális városnak is nevezik.

A Google Street View galériájában elsőként érdemes kívülről megtekinteni a felhőkarcoló környezetét, a mellette lévő mesterséges tó mellől ugyanis a monitoron keresztül is jól érzékelhető az épület elképesztő magassága. Meglepő, hogy ha rázoomolunk a felhőkarcoló csúcsára, a panorámafelvétel egyik hibáját lehet felfedezni.

A Burdzs Kalifa kívülről a Street View-n Forrás: Google

A Street View-felvételek az épület kilenc szintjéről készültek el: a földszinti bejárat környéke mellett a mínusz egyes szint is bejárható. A virtuális lift azonnal a 43-adik emelet teraszára viszi a látogatót, ahol egy félig kültéri, félig fedett medence környékét is be lehet járni, de egy konditerembe is beleshet az internetező.

Kilátás Dubajra Forrás: Google

A legjobb panorámát a 73-adik emelet műszaki teraszáról készült Street View felvételről lehet élvezni, a 124-edik emeletre ugorva pedig a látogatók számára fenntartott, zárt kilátót lehet bejárni, ahol még az ajándékbolt kínálata is megleshető. A folyósó végén egy green boxos fülkét is felfedeztünk, ahol ajándékba szánt trükkfotókat készítenek a látogatókról.

Ezt látják a hivatalos kilátószint látogatói Forrás: Google

Tovább is lehet haladni, a 152-edik emeleten egy hangulatos teraszra bukkanhatunk, ahol dohányzóasztalok és fotelek mellett lehet beszélgetni. Bár a Burdzs Kalifa összesen 163 emeletes, a Street View-n a 154-edik emeletnél feljebb nem lehet eljutni: az itteni szűk folyosón érdemes átgyalogolni a túloldali lounge-ba, ahonnan sokkal jobb a kilátás. Az oldal bezárása előtt még a 153-adik szintre is érdemes benézni, az ottani tárgyalót bizonyára nem kisvállalkozók szokták felkeresni.