A jövő kontaktlencséje tud zoomolni

robotkatona, terminátor, maszkos rajongók a Terminátor 4 című film bemutatóján Tokióban
Vágólapra másolva!
A jövő kontaktlencséje a Terminátoréhoz hasonló látással ruházhatja fel az embereket. Információkat nem fog a szemünkre vetíteni - arra ott lesz a Google Glass - viszont zoomolni megtanulhatnak a lencsék.
Vágólapra másolva!

A San Diego-i Egyetem és a Svájci Szövetségi Techológiai Intézet (EFPL) olyan kontaktlencsét dolgozott ki, amely képes 2,8-szoros nagyításra - adta hírül az Optics Info Base szaklap. A zoomolós lencse alig egy milliméter vastag, használatához pedig még szükség van egy 3D-tévékhez vásárolható aktív szemüvegre.

A lencse két optikai útvonalat tesz lehetővé: középen a viselője nagyítás nélkül látja a világot. Amennyiben azonban a középső utat eltakarják - erre való a 3D-s szemüveg - akkor egy másik úton jut a fény a szembe, így pedig már nagyított képet lát az ember.

Segít elolvasni az apróbetűket a kontaktlencse Forrás: Optics Info Base

A zoomolós kontaktlencsével még bőven van munkájuk a kutatóknak. A mostani prototípus kemény műanyagból készült, amely túlzottan merev ahhoz, hogy az emberi szemre helyezzék. Egyelőre csak egy a szemhez hasonló, optomechanikus eszközzel végzik a tesztelését.

A kontaktlencse fejlesztését az amerikai védelmi minisztérium kutatási szárnya, a DARPA támogatja. Az eszköz azonban elsősorban az öregkori látásromlástól szenvedők számára lesz hasznos. A szemüvegre szerelhető távcső jellegű kiegészítők helyett elég lesz a speciális kontaktlnecsét viselniük, hogy ismét tisztán lássanak.

Emberek még nem tesztelték a nagyítós lencsét Forrás: Optics Info Base

A fejlesztés következő szakaszában az lesz a kutatócsoport feladata, hogy olyan anyagokból készítsék el a szemet, amelyet valóban lehet kontaktlencse-gyártásra használni. Emellett a kontraszt és a képminőség javítására is szükség van még. A zoomolós lencse egy ideig még biztos nem kerül a boltokba, a jövőben azonban számolhatunk azzal, hogy úgy nézhetjük majd a világot, mint a Terminátor.