Tényleg lehet spórolni a 3D-nyomtatóval

3D nyomtatás a háztartásban, citromfacsaró
Vágólapra másolva!
Nem számít drága luxusterméknek az otthoni 3D-nyomtató egy amerikai kutatás szerint. A Michigani Egyetem húsz hétköznapi tárgynak a nyomtatási és bolti árát hasonlította össze.
Vágólapra másolva!

Hétköznapi tárgyak nyomtatása miatt is megérheti már 3D-nyomtatót vásárolni. A Michigani Egyetem kutatása szerint egy átlagos amerikai család egy év alatt legalább 300 dollárt tudna megspórolni, és a megtakarítás akár 2000 dollárra is rúghat.

Borotvát pár dollárért lehet nyomtatni Forrás: Thingiverse.com

A Joshua Pearce professzor vezette kutatócsoport a legolcsóbb, otthon is összeszerelhető RepRap 3D-nyomtatót vizsgálta meg. A csoport a nyomtató 575 dolláros amerikai árával számolt. A több változatban kapható eszköz átlagos ára a Magyarországhoz legközelebb eső osztrák forgalmazónál 240 ezer forint, ami inkább 1000 dollárnak felel meg. Az egyes nyomtatott tárgyak árának kiszámolásakor a michigani kutatók a nyomtatáshoz szükséges alapanyag árával és az eszköz áramfogyasztásával számoltak.

Extrém wc-papír tartóhoz is lehet letölteni terveket Forrás: Thingiverse.com

A kutatók által kiválasztott tárgyak között vannak olyan ritkán vásárolt dolgok, mint az iPhone 4-eshez és ötöshöz való dokkoló, telefontok, apró ékszerdoboz vagy tolómérő. De vannak teljesen hétköznapi, esetenként fogyóeszköznek számító tárgyak, mint a kulcsakasztó, zuhanyfüggönyhöz való akasztó, papírtörlő-tartó, kanáltartó és derelyeszaggató.

A csinos citromfacsaró elkészítéséhez jó nyomtató kell Forrás: Thingiverse.com

A kutatócsoport arra jutott, hogy még a húsz tárgyra korlátozott, valójában életszerűtlen körülmények között is jó befektetés az amerikai családok számára a 3D-nyomtató. Az eszközre költött pénz ideális körülmények között négy hónap alatt térül meg, a legrosszabb esetben pedig két év alatt hozza vissza az árát a nyomtató.

A konyhában is megállja a helyét az otthon elkészített derelyeszaggató Forrás: Thingiverse.com

A feltételezett család minden további nyomtatott tárggyal egyre jobban jár. Választék pedig bőven van, a Thingiverse ingyenes 3D-s modelloldalon tízezerszámra vannak kinyomtatható tárgyak. A tanulmány a nyomtató kopásával is foglalkozik, bár ezt annyival letudják, hogy a RepRap képes előállítani az összes műanyag alkatrészét.