Teljesen zöld lesz Korea jövővárosa

Szongdo, a tervek szerint ez a koreai város lesz a legzöldebb 2016-ra, green energy
Vágólapra másolva!
65 ezer lakossal és háromszázezer ingázóval kell megtelnie 2016-ra Korea jövővárosnak. Szongdót úgy tervezték és építették fel, hogy példaként szolgálhasson a metropoliszoknak.
Vágólapra másolva!

Hatszáz hektárnyi, a Sárga-tengertől visszahódított földre épül Dél-Korea legújabb jövővárosa. A Szöultól akig 65 kilométerre található Szongdó egy egészen új fajta település lesz, amit aerotropolisznak hívnak. A várost egy nemzetközi repülőtér mellé építetik fel, a reptértől egy 12 kilométeres megerősített beton hídon kell végighajtani, hogy a városba jusson az utazó. Szongdo a szokásos városépítési mód megfordításával készül. Nem egy nagyváros szélére építenek légikikötőt, hanem a várost építik be annyira a reptérbe, amennyire lehetséges. Az Incheon repülőtér már most is a világ egyik leggyorsabb közlekedési csomópontja.

A város közepét egy óriási park foglalja el Forrás: AFP/Kohn Pedersen Fox

A szupergyors közlekedés mellett a város okosításával ís kísérleteznek a negyvenmilliárd dolláros terv keretében. A város összes épületét számítógépek fogják vezérelni, amelyek az építés során lefektetett optikai gerinchálózaton kommunikálnak egymással. Az otthonok, az irodák, de még a bevásárlóközpontok is fel lesznek szerelve videotelefon állomásokkal. Az utak és épületek állapotát pedig az alapozásba épített szenzorok erdeje fogja monitorozni. Még arra is lesz külön rendszer, hogy a néptelen utcákon lekapcsoljon a közvilágítás, hogy ne pazarolják az áramot.

A városnak a szemétszállító rendszere is okosabb lesz, mint a hagyományos. Kukásautókat nem is lehet majd látni a koreai városban, a szemetet speciális beépített szívórendszer távolítja majd el a lakásokból egy központi szortírozó- és kezelőüzembe.. Szongdo házai profi szürkevíz rendszerrel is fel lesznek szerelve.

Tetőkertek segítenek majd az esővíz ősszegyűjtését Forrás: AFP/IFEZA

Az építkezést vezető Gale International vezetője, Stan Gale 2012 januárjában azt nyilatkozta, hogy a város minden funkciója a lakókat szolgálja. A szenzorok révén ugyan nagyon pontos adatokhoz juthatnak hozzá, de nem céljuk, hogy az egyes embereket kövessék. Szongdo számítógépei ráadásul nem lesznek szem előtt. A város negyven százaléka zöldterület - parkok, tetőkertek - lesznek, amelyek az élettér barátságosabbá tétele mellett az épületek hűtésében, az esővíz felhasználásában is segédkeznek majd.

Sétálva is munkába lehet menni Szongdóban Forrás: AFP/IFEZA

A város a kétezres évek eleje óta épül. Konferenciahotelek és központok már állnak, a város melletti repülőtér pedig óriási bevásárlóközpontként is működik. Szongdo mellett épül egy óriási kaszinó is, amely méretében Makaóval és Las Vegassal versenyzik. Szongdo nem az egyetlen épülőben lévő repülőváros: az aerotropolis.com 25 olyan települést sorol fel, amely az új kategóriába tartozik - ilyen például Európában az amszterdami Schipol légikikötő vagy a párizsi Charles de Gaulle - és legalább ennyi épülő jövővárost listáz.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!