Olcsó lehet az ötszáz gigabájtos táblagép

Seagate ultra mobile hdd, ultravékony merevlemezek
Vágólapra másolva!
Szupervékony merevlemezt fejlesztett ki a Seagate kifejezetten táblagépekhez, a gyártó szerint nem lesz lassabb a jóval drágább flashmemóriánál.
Vágólapra másolva!

A táblagépek az adatokat tipikusan flashmemóriában tárolják: ez a tároló nem tartalmaz mozgó alkatrészt, keveset fogyaszt, így ideális a mobil eszközökben való használatra, ám drága. A Seagate cég most kifejezetten táblagépekbe szánt, csupán 5 milliméter vastag merevlemezt fejlesztett ki, amely ötszáz gigabájt adat tárolására képes. Egy tipikus táblagépet 16-64 gigabájtos flashmemóriával szerelnek fel, utóbbi már elég drága, míg a Seagate adattárolója kedvezőbb áron több adatot képes raktározni. Egy ötszáz gigabájtos merevlemezen már akár száz filmet is magával vihet a táblagépen tulajdonosa.

Bár a flashmemória tipikusan sokkal gyorsabban működik a merevlemeznél - így a rendszer és a programok is gyorsan indulnak. Ugyanakkor az Ultra Mobile HDD nevű adattároló a Seagate szerint a flashmemóriával teljesen azonos teljesítményt biztosít majd, mert egyedi gyorsítótárazási megoldást alkalmaznak benne. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer ne torpanjon meg, amíg a merevlemez belsejében lévő lemezek felpörögnek, hogy tartalmuk írhatóvá és olvashatóvá váljon.

A Seagate Ultra Mobile HDD Forrás: Seagate

A speciális alkalmazásnak megfelelően a merevlemezt rázkódásnak és mozgásnak ellenállóvá tették, az energiafogyasztást pedig mérsékelték, hogy ne merítse túlságosan az akkumulátort. Az új adattároló valószínűleg olyan univerzális táblagépekben válhat be, amelyeket dokkolóba helyezve teljes értékű számítógépként is lehet használni.