Vágólapra másolva!
Az amerikai légügyi szervezet szakértői szerint a fel- és leszállás közbeni internezetés nem veszélyezteti a közlekedést.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) tanácsadó testületének szakvéleménye szerint nem veszélyezteti a közlekedés biztonságot az, ha a repülőgépeken elektronikus eszközöket, vagy akár a fedélzeti wifire kapcsolódó kütyükön interneteznek- adta hírül a Wall Street Journal amerikai üzleti lap.

A bizottság erről készült, konkrét műszaki vizsgálatokon alapuló tanulmánya szerint nem jelent kockázatot az sem, ha az utasok fel-, és leszállás közben használnak táblagépet, e-könyv-olvasót vagy zenelejátszót. A tanulmányt még nem hozták nyilvánosságra, megállapításairól az Amazon cég alelnöke, Paul Misener nyilatkozott, aki a testület egyik albizottságának tagja.

Forrás: Flickr/ScaarAT

Misener beszámolója szerint a legtöbb mai utasszállító repülőgép már olyan fejlett, hogy az elektronikai eszközök által generált interferencia kárt tegyen bennük, vagy megzavarja működésüket. A tanácsadó testület ezért a jelenleg érvényben lévő szabályok enyhítését javasolják az amerikai légi közlekedést szabályozó FAA-nak. Az Ars Technica technológiai hírportál értesülései szerint az amerikai légügyi szervezet már a jövő évben enyhítheti a szabályokat, amelyek értelmében felszállás és leszállás alatt minden eszköz használata tilos.

Arra továbbra sem lehet számítani, hogy a mobiltelefon használatát engedélyezzék a fedélzeten tartózkodók számára. A Wall Street Journal szerint ez nem biztonsági, hanem szabályozási okokból van, az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) ugyanis jogszabályban tiltja ennek lehetőségét. A lap szerint azonban az FAA ennek a korlátozásnak a feloldása kapcsán is tárgyalásokat kezdeményezett az FCC-vel.

We noted last week that the FAA was nearing a decision to remove the requirement that electronic devices be turned off and put away during takeoff and landing, with the change becoming official next year. At the time, though, the New York Times reported, "The ban on sending and receiving e-mails and text messages or using Wi-Fi during takeoff or landing is expected to remain in place, as is the prohibition on making phone calls throughout the flight."

Cellular connections will still be off-limits under the committee's recommendations "because of long-standing Federal Communications Commission rules prohibiting airborne cellular service," the Journal wrote last night. The committee is urging the FAA to work with the FCC to "reassess those restrictions" on cellular use. However, the FAA panel's recommendations would allow passengers to be online during all phases of a flight, as long as they're willing to pay for the airline's on-board Wi-Fi service, of course.