Lézerrel szkennelik be a világ legszebb helyeit

Egy társaág amely, lézeres távmérővel készít digitális modelleket híres épületekről, pisai dóm, CyArt
Vágólapra másolva!
Világszerte több száz építmény, szobor és helyszín formáját szkennelik be 3D-ben a CyArk projekt munkatársai. Mivel fizikailag lehetetlen, legalább digitálisan megmentik a legfontosabb látványosságokat a pusztulástól.
Vágólapra másolva!

A nonprofit szervezet megalapítását a több mint ezerötszáz éves bámijáni Buddha-szobrok tíz évvel ezelőtti lerombolása inspirálta. A szobrokat tálib szélsőségesek robbantották fel vallási okokra hivatkozva.

A CyArk munkatársai eddig már a világ száz legfontosabb helyszínéről készítettek pontos digitális másolatot lézeres távmérők, radarok és más berendezések segítségével. Ezt az eszközt használja többek közt a Google is a Street View-felvételek elkészítéséhez. A digitálisan megmentett helyszínek között megtalálhatók például Angkor romjai, Tikal romvárosa, a sydneyi operaház, de a pisai ferde torony és környéke is.

A pisai ferde torony környékének lidaros felvétele Forrás: CyArt

A CyArk társalapítója, Barbara Kacyra hétfőn bejelentette, hogy további négyszáz fontos műemléket fognak megörökíteni digitálisan. Szerinte soha nem lesz a világon sem pénz, sem idő arra, hogy minden fontos múltbéli emléket meg lehessen őrizni az utókornak a klímaváltozás, öregedés vagy harcok hatásaival szemben.

Ugyanez a helyszín a valóságban Forrás: CyArt

A milliméteres pontosságú modellek előállításával a helyszínekről készült digitális fotókból az építmények minden korábbinál valósághűbb virtuális modelljeit is elő lehet állítani,de akár a helyreállításban is fontos segítséget nyújthat. A cég munkatársai a világ legfontosabb helyszíneiről eddig 2 petabájtnyi, vagyis több mint kétmillió gigabájtnyi információt gyűjtöttek be, amelyeket időálló mágnesszalagon tárolnak.

A már elkészült modelleket panorámaképeket és interaktív térképeket a CyArk honlapján bárki megnézheti.