Hogyan került az anyahajó a tóba?

A Google Maps furcsaságai
Vágólapra másolva!
Látszólag éppen felrobbanó meteor és egy egyelőre megfejtetlen rejtély: harmadik alkalommal eredünk a Google Földön látható furcsa elrajzolások és érdekes képi jelenetek nyomába.
Vágólapra másolva!

Grönlandon, az északi szélesség 70-ik és a nyugati hosszúság 40-ik fokánál a hó alatt valamilyen piramis szerű képződmény látható egy blogbejegyzés szerint:

Forrás: Google

Valójában most is leképzési hibáról van szó, a sorozatfelvétel készítése közben a felhők haladtak, és az egyik képen teljes felhőtakaró volt a terület felett, a következő, vele átfedő képkockán viszont felsejlett a felszín. Az ortofotókat, így az űrfelvételeket is úgy nevezett mozaikolással olvasztják össze egységes képpé.

Ma már egyre ritkább, de esetenként előfordul rosszabb minőségű műhold-térképeken és légifelvétel-térképeken, hogy a mező színe egy éles vagy halvány határ mentén hirtelenül megváltozik, vonalas létesítmények (vasúti sínek, útszakaszok) megszakadnak. Ez a hiba valójában a felvételek pontatlan feldolgozásából ered. A légifelvétel-térképek és panorámaképek összeolvasztását mozaikolásnak nevezzük. Amennyiben a fotó-térkép nem elég pontos, az egyes ortofotók nem fognak tökéletesen illeszkedni egymáshoz, az utak és egyéb vonalas létesítmények nem találkoznak.

A mozaikolási hiba valójában a képek torz, pontatlan térképpé alakításából ered. A hasonló hibák okairól itt lehet bővebben olvasni.

A grönlandi példa nem minősíti a felvétel feldolgozóit, mert a felhős képekből nehéz jó térképet készíteni. Kitakarják a jó tájékozódási pontokat, és ha mozognak, hasonló hibákat okozhatnak.

Forrás: Google

Hasonlóan az előző példához, a fényképezett felületek mozgása okozta a Street View mozaikolási hibáit is. Megfigyelhető, hogy a legtöbb illesztési hiba a mozgó tárgyakat és élőlényeket érinti az alkalmazásban.

A rekordfelbontású londoni panorámafelvételnél is a mozgó személyek okoztak problémákat Forrás: 30gigapixels.com

Ez a felirat volt a következő képrészlet alatt: vélhetően épp egy a légkörbe belépő meteort fotózott le a műhold.

Forrás: Google

A felvételen nem egy meteort vagy annak árnyékát látjuk, a hibát egy speciális becsillanás okozza. A műhold különböző képérzékelőkön rögzített felvételeit utólag illesztik össze és transzformálják térképi vetületbe. A különböző képcsatornákon másként megjelenő becsillanás összeillesztésekor jöhetett létre ez a különös hiba.

Forrás: Google

Repülőgépet, személygépkocsikat és körben fekvő embereket láthatunk a beküldött Google-felvétel részletén egy learatott gabonatáblán. Többen kérdezték, honnan tudhatták a képen szereplő személyek, hogy éppen ekkor esedékes egy fotogrammetriai felmérés.

A jelenet nagyon ismerős volt, és hamar felfedeztük az autók között felsejlő, kalibrációt ellenőrző táblát is. Hasonló ellenőrző táblákat és jeleket Magyarországon is használunk. A felvételen alig kivehető ellenőrző tábla arra utal, hogy a vicces kedvű, önmagát is megörökíteni vágyó kutatócsoport nem a Google Föld rendszerében elérhető felvétel felbontását és minőségét ellenőrizte. Sokkal valószínűbb, hogy a fényképezéssel egy időben egy másik, nagyfelbontással dolgozó repülőgépes felmérés is zajlott.

Az Interspect Antonov An-2 repülőgépe és mérőjelek a nagyfelbontású ortofotó részletén (Bakó Gábor - 2008) Forrás: Google

Természetesen kaptunk olyan kérdést is, amit nem tudtunk megfejteni. Ilyen volt ez az anyahajó, amelyről nem tudjuk eldönteni, hogyan került a tóba. A retusálás lehetőségének szoftveres ellenőrzésével sem jutottunk előbbre:

Forrás: Google

Bank Gábor olvasónk egy órán belül megfejtette a rejtélyt: a tóban lévő anyahajó valójában egy épület, ami egy kínai katonai múzeum. Köszönjük az információt!