Nagyon olcsón debütált a Firefox-mobil

Alcatel One Touch Fire
Vágólapra másolva!
A Firefox böngészőt fejlesztő alapítvány mobilszoftverét használó készülék a hazai szolgáltatók közül elsőként a Telekomnál jelent meg, de a későbbiekben a Telenor is tervezi hasonló készülék bevezetését.
Vágólapra másolva!

Az Alcatel One Touch Fire készülék sajátossága, hogy teljes egészében webes technológiákkal működik, ez a koncepció a lényege a rajta futó Firefox OS szoftvernek. A wifin vagy mobilinterneten át elérhető alkalmazásokat gyakorlatilag mobilhonlapokhoz hasonló szolgáltatások helyettesítik a telefonon, bár ezeknek ugyanúgy lehet saját ikonja a nyitóképernyőn, akár az Android vagy iOS rendszereken. A naptárbejegyzéseket és telefonszámokat a készülék saját memóriájában tárolja.

Alcatel One Touch Fire Forrás: Alcatel


A Firefox mobilszoftverében a Nokia Here Maps térképszolgáltatása, Facebook-kliens, levelezőprogram, és a cég saját böngészőjének mobilváltozata is megtalálható. A platformot alapvetően olcsó okostelefonokra szánják, ennek megfelelően rendszerigénye is rendkívül alacsony, a One Touch Fire telefonban például alapból csak 160 megabájt belső tárhely található, bár ha zenék vagy fotók tárolásához ennél nagyobb tárkapacitásra van szükség, néhány ezer forintos microSD memóriakártyákkal kibővíthető.

A Telekomnál 25 ezer forintos listaáron, akár előfizetés és hűség nélkül elvihető a 3,5 colos méretű, 320x480 pixeles felbontású képernyővel és 3 megapixeles kamerával rendelkező One Touch Fire. Domino feltöltőkártyával a telefon 20 ezer forintba kerül, egy-két év hűséggel pedig a szolgáltatásoktól függően 0-25 ezer forint körüli összegért lehet hazavinni.

A Firefox mobilszoftverével szerzett tapasztalatainkat korábbi cikkünkben olvashatja.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.