Egy autó áráért lehet óriástabletje

Panasonic Toughpad 4k
Vágólapra másolva!
A Panasonic új táblagépe tulajdonképpen egy viszonylag könnyen hordozható asztali számítógép. Az íróasztal mellett ülve egy dokkolóba kell helyezni, ekkor pedig nem kell aggódni a merülése miatt.
Vágólapra másolva!

A dokkolóval akár egérrel és billentyűzettel is használni lehet az óriástabletet. Ugyanakkor a húszcolos képernyőt bármikor magával viheti használója, bár a konnektortól távol csak mintegy két órán át működőképes a gyártó szerint.

A kijelző akár egy mozivászon

A gép a kedvezőbb árakat kínáló amerikai piacon is nettó hatezer dolláros, vagyis nagyjából 1,3 millió forintnak megfelelő összegbe kerül majd januári premierjekor.

Két iPad is elférne a Toughpad alatt Forrás: Panasonic

A Toughpad a jelenleg elérhető legjobb, 4K-s felbontású (3840x2560 pixel) képernyőt kapja húsz colos méretben. A 4K rövidítés a négyezer pixelhez közelítő felbontásra utal, ekkora felbontást Magyarországon még csak a jobb mozikban, illetve a legdrágább Ultra-HD televíziókban alkalmaznak. Miután ezeknél a Toughpad érintőképernyője jóval kisebb, feltehetően kiemelkedően jó minőséget biztosít.

A belseje egy jobb laptopé

A készülék belseje egy jobb laptopéhoz hasonló: Intel Core i5 processzor, 8 gigabájt memória, 256 gigabájtos SSD meghajtó az adatok tárolására. A gépen Windows 8.1 fut, egyszerre akár tíz ujj tapintását is képes észlelni, és nagyjából háromszáz euróért digitális tollat is lehet venni hozzá.

Húsz colos méretéhez képest aránylag könnyű, mert nagyjából két és fél kilogrammot nyom a mérlegen, bár az iPad Airből még a legnagyobb felszereltségű típus sem nehezebb fél kilónál - 9,7 colos képátló mellett.

Nem a nagyinak szánják

A Panasonic honlapja szerint a készüléket grafikusoknak, fotósoknak, mérnököknek, építészeknek és pénzügyi vagy kereskedelmi területen dolgozóknak szánják.

A mindössze 1,2 centiméter vastag gépen tervező-, videovágó-, vagy képszerkesztő program, de akár látványos prezentáció is futtatható csúcsminőségben. Az a terméket méltató videóból nem derül ki, hogy az ilyen alkalmazások használói közül hányan használnak olyan szoftvert, amely alkalmas egyáltalán érintőképernyős üzemre.