Vágólapra másolva!
Félreértették az orosz szakértőt, nem fertőzte meg számítógépvírus az ISS rendszereit.
Vágólapra másolva!

A Space.com űrkutatási hírportál szerint tévesek azok a sajtóbeszámolók, amelyek szerint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) rendszereit is képes volt megfertőzni egy kifejezetten ipari számítógépes rendszereket támadó Stuxnet számítógépes vírus.

Mindenhová eljutott a titokzatos vírus

A 2010-ben felfedezett Stuxnet kifejlesztése mögött az Egyesült Államokat és Izraelt gyanítják a szakértők. A kártevőt ugyanis kifejezetten úgy tervezték, hogy Siemens gyártmányú windowsos ipari vezérlőrendszereket támadjon. A kód vizsgálatakor kiderült, hogy a Stuxnet töltete az iráni urándúsítók működését befolyásolta úgy, hogy az annak centrifugáiban dolgozó motorok idő előtt tönkremenjenek, ezáltal hátráltatva a fejlesztéseket.

A Nemzetközi Űrállomás Forrás: NASA

A Space.com szerint az ISS megfertőzédésének híre Jevgenyij Kaszperszkij, a Kaspersky nevű internetbiztonsági cég vezetőjének szavaihoz kötődik, aki egy ausztrál sajtóklubban beszélt a témáról. Az űrkutatási portál szerint Kaszperszkij az eseményen két olyan anekdotát ismertetett, amelyek létezésére nincs bizonyíték: ezek egyike az volt, hogy az orosz űrhajósok gyakran visznek a fedélzetre vírusos pendrive-okat. A másik pedig arról szólt, hogy állítólag az egyik orosz atomerőmű hálózatát is megfertőzte a Stuxnet.

Az űrben is kell vírusirtó

Bár a nemzetközi sajtó kész tényként közölte a fertőzés hírét, Kaszperszkij erről nem konkrét esetként közölte. Ugyanakkor nem teljesen megalapodatlan a vírusfertőzés lehetősége: 2008-ban ugyanis az ISS fedélzetén lévő egyik laptopon egy olyan kártevőt találtak, amelyet egy online játék belépési adatainak ellopására terveztek. Ez a kártevő azonban nem fenyegette az űrállomás működését vagy vezérlését - nyilatkozta a NASA. Az ISS rendszerein azóta egyébként Linux fut, amelyet kevesebb kártevő támad a Windowsnál.