Javítja az LG a kémkedő tévéjét

Vágólapra másolva!
Új szoftvert ad ki az LG azokhoz az okostévékhez, amelyek a tévénézési szokásokról szivárogtattak információt az interneten keresztül.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai gyártó hivatalosan is elismerte, hogy egyes okostévéi akkor is továbbítják az interneten a felhasználók tévénézési szokásait, ha ezt a funkciót egyébként kikapcsolják a menüben – írja a BBC. Az adatgyűjtés eredetileg az okostévé felületén elérhető célzott hirdetések kiszolgálása érdekében folyt.

Az LG a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy hamarosan szoftverfrissítést ad ki a televízióhoz, amely orvosolni fogja a titkos adattovábbítást. A jelenséget felfedező, DoctorBeet néven blogoló brit informatikus, Jason Huntley örvendetesnek tartja a cég gyors reagálását.

Az LG Smart tévéje információkat küld az anyacég szervereinek a felhasználók fájljairól – kép az e funkciót kikapcsoló menüről Forrás: DoctorBeet

Huntley az internetes adatforgalom elemzésével jött rá, hogy tévéje akkor is kommunikációt folytat az LG szervereivel, amikor ez kifejezetten meg van tiltva neki. A gyártó vizsgálatai szerint bár a tévék továbbították az interneten a nézett csatornák neveit, ezeket az adatokat a cég rendszerei nem őrizték meg. A blogger vizsgálatai szerint a tévé még a pendrive-ról lejátszott fájlok neveit is kiadta.

Az LG magyarországi leányvállalatának közleménye szerint ez egy végül meg nem valósult funkció miatt történt, amely az éppen lejátszott filmekhez vagy zenékhez kapcsolódó információkat keresett volna az interneten. A friss szoftverben ezt a funkciót is eltávolítják a Magyarországon vásárolt készülékekből is.

A BBC cikke szerint az LG esete óta kiderült, hogy a Sony Playstation konzol is gyűjt adatokat titokban az összes valaha belé helyezett Blu-ray-lemezről.