A gépszem lett az év kütyüje

PopSci 2013 awards, Health winner, mesterséges szem, Popular Scienece
Vágólapra másolva!
A látást részben visszaadó mesterséges retina mellett űrszonda, 3D-nyomtatott cipő, és a világ legjobb elektromos csavarhúzója is bekerült 2013 legjobb fejlesztései közé.
Vágólapra másolva!

A Popular Science amerikai tudományos lap idei innovációs díjának nyertese a Second Sight cég Argus II nevű retinaprotézise, amely a farkasvakság miatt nem látó embereknek tud jelentős segítséget nyújtani.

Harmincmilliós gépretina az év fejlesztése

A húszéves munkával kifejlesztett eszközben a receptorsejtek feladatát egy napszemüvegre szerelt digitális kamera, látja el, amely egy övön viselhető, akkumulátoros képfeldolgozó modulba küldi képét. A teljes rendszer 3-6 órás üzemidőt biztosít viselőjének.

PopSci 2013 awards, Health winner, mesterséges szem, Popular Scienece Forrás: PopSci

A jelet a szemüvegen található transzmitter továbbítja a szem kötőhártyája alá ültetett vevőkészülékhez, ahonnan vezeték nélküli kapcsolaton a műtéti úton a retinába ültetett elektródokhoz jut. Ezek az elektródok ingerlik a látóideg-sejteket, az ingerületekből pedig értelmezhető kép áll össze. Az Argus II ugyan nem képes tökéletes látást biztosítani, mert felbontása csupán 6x10 képpont, de megkülönböztethetővé teszi a sötétséget a világosságtól, és kivehető vele tárgyak, emberek alakja is.

Optimális fényviszonyok mellett akár kellően nagy, a háttértől eltérő kontrasztú betűk vagy számok is felismerhetőek vele, és lehetővé teszi egy közeledő autó vizuális észlelését is. Az illetékes amerikai gyógyszerügyi hivatal az idén hagyta jóvé az Argus II orvosi célú alkalmazását, Európában már két éve használhatják azt a készülék harmincmillió forintnak megfelelő árát előteremteni képes páciensek.

A világ legjobb űrkamerája

A tudományos lap szerint a repülés és űrkutatás világának legnagyobb eseménye az idén az európai Gaia űrszonda december végére időzített felbocsátása lesz.

A szuperkamerával szerelt Gaia űrszonda Forrás: ESA

Az Európai Űrügynökség 13 évet és 1 milliárd eurós költségű fejlesztésével elkészült szondája pályára állása után öt éven keresztül átlagosan napi 40 millió észlelést hajt majd végre, és pontos 3D képet alkot a Tejútrendszer egy részéről, összesen 1 petabájtnyi (egymillió gigabájtnyi) adatot összegyűjtve annak csillagairól.

3D-nyomtatott cipőben futni is jobb

A szabadidő kategória idei elismerését a sportcipőket gyártó New Balance cég élsportolóknak szánt lábbelijei kapták. A gyártó munkatársai a sportolók lábáról és annak mozgásáról biomechanikus adatokat gyűjtenek, és ehhez igazodóan állítanak elő optimális lépést biztosító cipőtalpakat 3D-nyomtatási technológiával.

Az egyedileg előállított talp hozza ki a csúcsteljesítményt Forrás: New Balance

Bár a technológia egyelőre olyan drága, hogy még a sportolók közül is csak a legjobbak kaphatnak ilyen futócipőket, idővel a technológia szélesebb kör számára, végül az átlagemberek számára is elérhetővé válhat.

Mi van a táskádban? Egy röntgen!

A Tribogenics cég kilenc voltos elemről működő, hordozható röntgengépe csupán néhány kilogrammot nyom a mérlegen, ezáltal balesete helyszínére vagy a harctérre is könnyen elvihető.

A végső cél: a röntgen ne legyen nagyobb egy laptopnál Forrás: Tribogenics

Az amerikai hadsereg fejlesztőrészlege, a DARPA támogatásával kifejlesztett kompakt röntgengép működésének titka a dörzselektromos hatáson alapuló áramforrás, amely speciális polimerekből készül, és jelentős mennyiségű statikus elektromosságot képes tárolni, biztosítva a hordozható használatot.

A világ legjobb csavarhúzója

A Popular Science listájáról az olyan hétköznapi eszköz sem maradt le az idén, mint egy elektromos csavarhúzó. A Worx SD félautomata modelljének újdonságát az adja, hogy a csavarhúzófejeket a pisztolylövedékhez hasonlóan be kell tárazni a gép belsejébe, ezek között váltogatni pedig a tár hátrahúzásával lehet: így a fejek sosem esnek ki a helyükről. Ráadásul a munkát még beépített lámpa is segíti.

Ezt a csavarhúzót be kell tárazni, mint egy coltot Forrás: Worx

A Popular Science honlapján az összes jelölt terméket és kategóriát meg lehet tekinteni.