Internet nélkül is feltöri a gépeket az NSA

Vágólapra másolva!
Rádióhullámokon keresztül is megcsapolta a világhálóról nem elérhető gépeket az amerikai nemzetbiztonság.
Vágólapra másolva!

Újabb információkat szivárogtatott ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségről (NSA) a New York Times. Az amerikai lap birtokába jutott adatok szerint az NSA világszerte legalább százezer számítógépet szerelt fel titokban olyan apró rádiós adóvevő egységgel, amely lehetővé tette a gépen lévő adatok elérését akkor is, ha a számítógép egyébként nem kapcsolódott az internetre. Ezzel a módszerrel többek közt drogkartellek, de az orosz és a kínai hadsereg számítógépeit is megcsapolták.

A kiszivárgott információk szerint az NSA 2008 óta már biztosan használja a technológiát a digitális kémkedésre. Az adatokat a számítógépekbe dugott apró USB-s eszközök, vagy a gép belsejébe szerelt, adóvevőt is tartalmazó áramkörökkel továbbítják. Ha arra szükség van, egy 10-12 kilométeres távolságban lévő, aktatáska méretű átjátszóegységgel is segítik az adatok továbbítását.

Bár a rádiós lapkákkal a hálózatra nem csatlakozó rendszereket is meg lehet csapolni, ezek beépítése elég nehéz, mivel fizikai hozzáférést igényel. Bizonyos esetekben kémek juttatják be a felszerelést a gépbe, más esetekben azonban a mit sem sejtő felhasználók dugják be az USB-s jeladót (ezt akár egy szabványos kábelbe is be tudják rejteni), vagy már a gyártótól a kémeszközökkel felszerelve érkeznek a gépek a helyszínre.

A technika létezése azonban cáfolja azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az amerikai nemzetbiztonság elől meg lehet védeni a számítógépes rendszereket az által, hogy azokat leválasztják az internetről.