A Google szemüvege megmondja, ki sétál előttünk

Nametag, arcfelismerő alkalmazás a Google Glasshez
Arnold Schwarzenegger a Terminátor 2-ben
Vágólapra másolva!
A várhatóan idén piacra kerülő Glass okosszemüveghez készült arcfelismerő applikáció a Facebookról és más oldalakról szívja le az emberek adatait.
Vágólapra másolva!

A NameTag nevű, egyelőre béta üzemmódban működő szolgáltatás az ameriaki Facialnetwork.com fejlesztése, amely az egyelőre szintén csak tesztelők számára elérhető Google Glass okosszemüveggel használható.

Felismeri a randipartnert és az erőszaktevőt is

Fejlesztői szerint a Nametag többek közt a Facebook, Twitter és LinkedIn hálózatokon lévő nyilvános profilok, valamint amerikai randiszájtok arcképpel regisztrált felhasználóit képes felismerni, de szexuális és egyéb bűnelkövetők adatait tartalmazó állami adatbázisokban is keres. A rendszer egyelőre összesen mintegy két és félmillió ember arcképét tartalmazza - mondja el a demonstrációs videón Kevin Alan Tussy, a Nametag fejlesztője.

A videón egyébként először falra felragasztott fotókon tesztelik a rendszer hatékonyságát, később azonban egy baseball sapkát viselő, szakállas kollégáját is felismertetnek a Nametaggel. A próba során azonban a felismerendő arcok nem mozognak, detektálásuk pedig még így is néhány másodpercet igénybe vesz. Így az nem derül ki, hogy valós környezetben is működik-e, amikor valaki nem pont szemben áll a Glass kamerája előtt, és mondjuk sétál is.

A társaság később okostelefonos verziót is tervez kiadni a Nametagből, ami iOS-re és Androidra lesz elérhető, elvileg még az idei év első negyedében. Tussy szerint találmánya segít megszüntetni a nagyvárosok névtelenségét, a lekérhető információk szerinte sokkal közelebb hozzák majd az embereket egymáshoz. A Nametag alkotója hangsúlyozta, hogy a rendszer lehetővé teszi azt is, hogy a felhasználók letiltsák elérhetőségüket - leszámítva a bűnelkövetők adatbázisából származó információkat -, vagy akár beállítsák, hogy munkaidejük alatt ne lehessen felfedezni őket, este viszont, amikor szórakozni mennek, a Nametag mutassa meg a többi felhasználónak, ha nyitottak egy kapcsolatra.

Hivatalosan nem is működhetne

A Google okosszemüvegén hangos paranccsal lehet futtatni a Nametag applikációt. A szemüveg egy fotót készít a leinformálni kívánt emberről, amelyet az app automatikusan továbbít interneten keresztül a Nametag szervereinek. A számítási felhő elvégzi az összehasonlítást a két és fél milliós adatbázissal, az eredményeket - például a passzoló facebookos adatlapokat - pedig visszaküldi a szemüveg apró képernyőjére.

Mivel a keresőcég adatvédelmi okokból hivatalosan tiltja, hogy okosszemüvegén bármilyen arcfelismerő technológiát futtassanak, a Nametag egyelőre csak feltört szoftverű Google Glass készüléken működőképes. Alkotója azonban abban bízik, hogy ha a keresőcég megismeri a szolgáltatás működését, saját maga fogja támogatni annak használatát.