Már alig használ valaki Internet Explorert

Vágólapra másolva!
Az egykor piacvezető böngésző teljesen visszaszorult, mindenki Chrome-ot és Firefoxot használ helyette.
Vágólapra másolva!

A Slashdot hírportál hívta figyelmet arra, hogy a W3Schools internetes forgalomelemző szájt mérései alapján az Internet Explorer böngésző népszerűsége tavaly decemberben 9 százalékra csökkent. A Microsoft böngészőjét a kétezres évek elején még az internetezők 80 százaléka használta, négy évvel ezelőtt már csak 50 százalékuk, most pedig már csak a dobogó harmadik helyét tudják megszerezni különböző kiadásai összesítve is.

Az Internet Explorer korábbi egyeduralmát jól jelzi, hogy a rivális böngészők fejlesztői bepanaszolták az Európai Bizottságnál a céget, amelyet végül arra köteleztek, hogy készítsen Explorer nélküli kiadást, az EU-s tagországokban pedig az új telepítések után kínáljon böngészőválasztó képernyőt is a Windowst használóknak. Ez a Windows XP-től a Windows 8-ig mindegyik verzióban megtalálható.

Mostanra az Internet Explorer jelentősen visszaszorult, ami az összes mérési rendszerben észlelni lehet, bár a csökkenés mértéke az eltérő statisztikákban más értéket mutat. A W3 Schools számai szerint a Google Chrome-ot használják a legtöbben (55,8 százalék), a Firefox a második (26,8 százalék), az Internet Explorer pedig 9 százalékon áll.

A W3Counter mérései szerint a Chrome részesedése 33,7 százalék, az Internet Exploreré 21,9 százalék, a Firefoxé pedig 18 százalék. Meglepő módon a Netmarketshare számai szerint még mindig az Explorer vezet 49,95 százalékos részesedéssel, míg a Chrome-ot és a Firefoxot csak a felhasználók mintegy 15 százaléka választja.

A magyar felhasználók eszközeit vizsgáló Rankings.hu számai szerint itthon aa Firefox a legnépszerűbb böngésző 37,43 százalékkal, de a Chrome csak hangyányival marad le mögötte, ezt a szoftvert a magyar netezők 37,02 százaléka használja, míg az Internet Explorert csak 11,33 százalék. Az Origo olvasói közül is a Firefoxot kedvelik a legtöbben (38,81 százalék), a Chrome áll a második helyen 33,6 százalékkal, az Internet Explorerrel pedig a látogatók 18,8 százaléka olvas minket.