Robotkar pakolja a lemezeket a Facebook szerverében

facebook szerver
Vágólapra másolva!
Blu-ray lemezek ezreit helyezte kísérleti adattárolójába a közösségi oldal. Így sokkal olcsóbban lehet adatokat raktározni.
Vágólapra másolva!

A Facebook fejlesztői már meg is építették az első olyan digitális adattároló berendezés prototípusát, amely merevlemez, mágnesszalag vagy flashmemória helyett szabványos Blu-ray lemezeket használ.

Tízezer darab lemez a gépben

A tesztelési célokat szolgáló, de működőképes rendszer belsejében tízezer darab Blu-ray lemez található, amely fél petabájtnyi, vagyis ötszázezer gigabájtnyi adat raktározását teszi lehetővé. Ha a berendezésben nem 50, hanem 100 gigabájtos lemezeket alkalmaznának, az dupla ennyi, akár egy petabájt (egymillió gigabájt) adat számára is tud helyez biztosítani - írja az Ars Technica hírportál.

Így működik a Blu-ray adattároló

A Blu-ray onnan kapta a nevét, hogy a hagyományos DVD-nél rövidebb hullámhosszú, vörös helyett kék színű lézernyalábokkal történik az adatok írása és olvasása a lemez felületén. Az ilyen típusú lemezeket jelenleg főleg nagyfelbontású filmek és konzolos játékprogramok terjesztésére használják.

A házimozi után a szerverekbe kerülhet

A Facebook szerint azonban a technológia alkalmas arra is, hogy adatközpontokban használják, mivel a lemezeken feleannyiba kerül, mint a merevlemezzel szerelt szervereken, az energiafogyasztás pedig 80 százalékkal alacsonyabb a cég mérései szerint. A cég a kísérleti rendszerben speciális optikai lemezeket használ, amelyek úgy vannak hitelesítve, hogy ötven évig biztosan megőrzik tartalmukat.

A Facebook élesben használt szervereit még merevlemezzel szerelik Forrás: Facebook

A Blu-ray lemezes tároló ritkán elérni kívánt adatok, például biztonsági másolatok tárolására alkalmas, mivel az ezen lévő adatokat lassabban lehet lekérni, mint a standard kiszolgálókon tároltakat. A Facebook szerint hamarosan 5 petabájtos változatot is meg tudnak építeni a két méter magas, de keskeny szerverszekrénybe szerelt tárolóberendezésből, amelynek belsejében egy robotkar, pontosabban egy automata emelőszerkezet pakolja a fiókokban lévő lemezeket a rendszer tizenhat Blu-ray meghajtójának valamelyikébe olvasás vagy írás céljából.