A világ legnagyobb felbontású légifotója készült az állatkertről

Vágólapra másolva!
A Google Maps képeinél tizenegyszer részletesebb az a zoomolható, kereshető légifotó, ami a Fővárosi Állat- és Növénykertet mutatja be, rádaásul teljes egészében magyar fejlesztésű technológiával készült.
Vágólapra másolva!

A Zoomy.zoobudapest.com, vagy Zoomy.hu webcímen érhető el az a nagyítható, óriási felbontású légifotó, ami a Fővárosi Állat- és Növénykert területét mutatja be 1,8 centiméteres terepfelbontásban. Az érték azt jelenti, hogy a képen egy képkocka 1,8 centiméteres élhosszúságú, vagyis a Google Maps térképein látható legjobb felvételeknél is nagyobb felbontást, és 1:220-as méretarányt biztosít, ami világrekord.

A légifotó a térinformatikai újításokkal foglalkozó Interspect Kft. munkája, és nem a felbontása, hanem az alkalmazott technológia miatt rekorder: előttük még soha senki nem készített ilyen nagy terepfelbontású, egybefüggő, függőleges kameratengelyű felvételt repülőgépről. (Összehasonlításként: a Google webes térképein látható legjobb felvételek 15 centiméteres terepfelbontásúak, de a legtöbb fotó ennél lényegesen rosszabb, 15 méteres felbontású.)

Forrás: [origo]
Virtuális szafari Budapesten

A weboldalon a képen nem csak nagyítgatni lehet, de a készítők elhelyeztek rajta gyorslinkeket is az egyes szabadtéri kifutókhoz, ahol a légifelvételen állatok is láthatók. Itt részletes ismertető is olvasható az egyes állatfajokról, vagyis az állatkert szabadtéri része virtuálisan is bejárható, egyben könnyebben eligazodhatnak segítségével a látogatók. A több hektáros felvételen az állatkerttel szomszédos Széchenyi-fürdő és a Vidámpark területe is látható.

Maguknak építették a felszerelést

Az állatkerti légifotó 272 különálló, egymást fedő felvételből készült, amelyeket kisrepülőgépről készítettek az Interspect munkatársai még 2009 őszén. A felvételeket három hónapos munkával illesztették össze, részben számítógépes szoftverek, részben képszerkesztő munkatársak segítségével, mivel ilyen nagy felbontásnál nem lehet a folyamatot teljes egészében a számítógépre bízni - mondta Bakó Gábor, a cég ügyvezető igazgatója.

Forrás: [origo]
Az állatkert és környékének teljes, nagyítható légifelvétele

Az állatkerti légifotó körülbelül kétmillió forintos költséggel készült, és másik érdekessége, hogy a rekordfelbontást teljes egészében saját fejlesztésű felszereléssel valósította meg a cég. Egy ehhez szükséges mérőkamera, amely az infravörös tartományban is fényképez, 2-300 millió forintba kerül, az Interspect munkatársai azonban maguknak állították össze a felszerelést különféle ipari- és hobbikamerákból, előbbiből a legolcsóbb, utóbbiból a legdrágább technológiát összevásárolva.

A nagyfelbontású légifotó készítéséhez a kamera kiolvasó sebességét növelték meg, megterveztek egy, a kamera bemozdulását meggátoló szerkezetet, és a képérzékelő chipek érzékenyéségét is megnövelték. A cég a felvételek összeillesztéséhez 5-6 különböző szoftvert használt fel, amelyek egy részét nem is ilyen feladatokra tervezték, de hogy pontosan melyeket, azt Bakó nem árulta el, mondván, ezek már műhelytitoknak számítanak, ahogy a munka során használt technológiai eszközök típusa is.

Külföldre is eljutott már a magyar fejlesztés híre

A cég egyébként elsősorban önkormányzatok számára végez légi fényképezést, és a technológiájuk folyamatos fejlesztés alatt áll 2006 óta. Az Interspect településekről készült felvételeit az illegális beépítések vagy erdőirtások feltérképezésére lehet használni, de segítséget jelent a parlagfüves és belvizes területek felmérése során is. A cég fotózott már infrakamerával régészeti lelőhelyeket és erdőket is, ahol a vadállományt lehet felmérni ezzel a módszerrel. A cég a devecseri vörösiszap-katasztrófa után az iszapömlés területéről készített felvételeket.

Forrás: [origo]
Ugyanez a Google Mapsen: a függőleges tengelyű kép rosszabb, de perspektivikus légifotó van

Az Interspect az állatkerti fotónál nagyobb, 0,5 centiméteres terepfelbontást is el tudott már érni egy sikeres rekordkísérlet keretében, és erre külföldön is felfigyeltek, így sok érdeklődő fordul hozzájuk a szomszédos országoktól kezdve egészen Ausztráliáig - mondta Bakó Gábor. A jelenleg elterjedt műholdas vagy légifotós technológiával ugyanis 15-165 centiméteres terepfelbontás érhető el.

A légifelvétel webes megjelenítésének technológiáját egy másik magyar fotós rekorder-csapat, a 360 World dolgozta ki, akik 2010-ben mutatták be a János-hegyi kilátóból készült 70 gigapixeles panorámaképet.