Linuxot fejlesztenek mobiltelefonokhoz

Néhány nagyobb vállalat is támogatja egy mobiltelefonokon használatos Linux operációs rendszer elkészítését. Az első ezt használó készülékek még az idén piacra kerülhetnek.

Két mobiltelefon-gyártó is Linuxot használó GPRS-képes mobiltelefonnal fog megjelenni az idei évben, közölte a mobilos Linux fejlesztését végző MontaVista Software cég marketingigazgatója, aki azonban nem nevezte meg a gyártókat. A nyílt operációs rendszer mobiltelefonokra szánt változatának elkészítését célzó kezdeményezés támogatói között az előbbi vállalaton kívük többek között a Linux-disztribúciójáról ismert Red Hat, a Texas Instruments, az NEC,  illetve a Motorola is megtalálható. A résztvevők közös célja, hogy a mobiltelefonokat és egyéb szórakoztatóelektronikai termékeket magába foglaló beágyazott számítástechnikai rendszerek piacára adaptálják a Linuxot.

A nyílt forráskódú operációs rendszernek jelentős konkurenciával kell majd szembenéznie a mobiltelefonok piacán, ahol jelenleg a főbb gyártókat a háta mögött tudó Symbian cég azonos nevű operációs rendszerével, a Microsoft Windows Powered Smartphone és Pocket PC Phone Edition szoftvertermékeivel, illetve a Palm cég Palm OS-ével képviselteti magát. A nyílt forráskódú szoftver elterjedését elősegítheti viszont az, hogy alkalmazása jóval olcsóbb a konkurens termékeknél, s gyakorlatilag bármilyen alkalmazást lehet fejleszteni rá - véli Keith Waryas, az IDC piackutató cég elemzője. Waryas szerint azonban néhány USA-beli szolgáltató nincs teljességgel meggyőződve arról, hogy a Linux megfelelő biztonságot tud nyújtani. Az elemző kiemelte továbbá, hogy a piacon erős konkurenciával  kell majd szembenéznie a Linuxnak, amelyek közül a mobilgyártók által támogatott Symbiant emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK