Megrészegít a mobil vezetés közben

A gépkocsivezetés közbeni telefonálás olyan veszélyes, mintha az embernek 0,8 ezrelék alkohol lenne a vérében - derült ki abból a tanulmányból, amelyet a cseh közlekedési tárca készíttetett.

Milan Simonovsky, cseh közlekedési miniszter szerint a tanulmány egyértelműen bebizonyította hogy a telefonálás - még kihangosító készülék használatakor is - eltereli a vezető figyelmét, és meghosszabbítja a váratlan eseményekre történő reagálásuk idejét. A cseh szakértők kutatásai szerint telefonáló vezetők átlagban fél, illetve másfél másodperccel később reagáltak, mint azok, akik csak a gépkocsivezetésre összpontosítottak.

Ez 110 kilométeres óránkénti sebességnél 14 méterrel hosszabbította meg a féktávolságot, ami vészhelyzetben komoly bajok okozója lehet - mondta a miniszter. A szakértői kutatásokat azzal kapcsolatban végeztette el a tárca, hogy a közeljövőben Csehországban bevezetik a gépkocsivezetők pontozását. A javaslat szerint a vezetés közbeni telefonálásért az autós négy büntetőpontot kapna.

Tizenkét büntetőpont összeszedésekor a vezető ellen vizsgálat indulna, amelynek eredménye, illetve büntetési következménye attól is függene, miért szedte össze az illető a büntetőpontokat. Az illetékes törvényjavaslat már a parlamentben van, de várhatóan csak az őszi ülésszakban kerül napirendre. Jelenleg még folyik ugyanis az egyeztetés a szakértők, a tárca és a képviselők között a javaslat végső formájáról s az egyes paragrafusok pontosításáról. A közlekedési baleseteket tekintve Csehország Európában igen  rosszul áll, s egyebek között ez az oka annak, hogy a hatóságok szigorítani kívánják a szabályokat és az ellenük vétő gépkocsivezetők büntetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK