Feltörekvőben a mobilos vírusok

2005.02.21. 10:15

Az elmúlt egy évben hat különböző, kifejezetten mobiltelefonokon terjedő vírus bukkant fel. Szakemberek szerint az újfajta biztonsági kockázattal számolni kell, a veszély mértéke azonban ma meg nem számottevő.

Informatikai szakemberek a cannes-i 3GSM kongresszuson összegezték az újfajta informatikai fenyegetettséghez kapcsolodó tapasztalataikat. A finn F-Secure biztonsági társaság illusztrációja szerint egy év alatt hat mobiltelefonos kártevő bukkant fel, a forráskódok különböző verzióival a variánsok száma pedig körülbelül harmincra tehető. Bár a vírusok egyelőre nem jelentenek veszélyt a mobilhasználók számára, a szakemberek szerint a jövőben mindenképpen számolni kell az új típusú biztonsági kockázattal. Európa egyik legnagyobb távközlési társasága, a TeliaSonera például már jelenleg is figyelemmel kíséri a területet, ezzel együtt kiemeli: ma még nem kell tartani a mobilvirusoktól. A helyzetet a jelentősen megváltoztathatja a tény, hogy egyre több internetezésre is alkalmas mobiltelefon kerül forgalomba, s prognózisok szerint egyre többen használják is majd ki a mobilok újabb funkcióját.

A tavaly felismert hat mobilvírus közül négy Symbian operációs rendszeren, míg kettő Windows alatt futott. Érdekesség, hogy ennek alapján már ebben a korai fázisban is megfigyelhető az a PC-s trend, miszerint a víruskészítők az elterjedtebb platformot - jelen esetben a Symbiant - célozzák meg.

Nemrégiben a Lexus/Toyota gépkocsikat hozták összefüggésbe mobiltelefonokon terjedő vírussal. A társaság egy ügyfelének januári visszajelzése szerint egy autótulajdonos arról számolt be, hogy gépkocsijában a mobiltelefon-kihangosítóval egybeépített GPS-navigációs rendszert egy mobilokat támadó károkozó fertőzte meg. A társaság alaptalannak nevezte az állítást, amivel szakértők is egyetértettek, Utóbbiak a hír kapcsán hangsúlyozták: a közeljövőben valóban felbukkanhatnak olyan károkozók, melyek komoly veszélyt jelenthetnek a vezeték nélküli adatátvitelt támogató autós fedélzeti komputerekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK