Nem lehet Vodafone a Vodafone Romániában

2005.06.01. 7:55

Különös harc dúl Romániában két mobilszolgáltató közt: a tét a Vodafone név használata, melyet az azonos nevű cég romániai megjelenése előtt egy riválisa már bejegyeztetett.

Két román mobiltelefon szolgáltató, a Telemobil és a Connexet megvásárló Vodafone küzd Romániában a Vodafone névért, és a cég piros színéért - adta hírül a Transindex portál. Az 1993-ban alakult Telemobil birtokolja ugyanis a Vodafone márkanevet, ráadásul régóta: idén 10 esztendeje jegyeztette be a telefontársaság. A Connexet két hónappal ezelőtt megvásárló Vodafone korábban úgy tervezte: ősszel veszi fel a nemzetközileg ismert márkanevet, ám erre egyelőre nincs lehetősége, mivel a névhasználat jogáért pereskednie kell.

A Telemobil még 1995-ben jegyeztette be a Vodafone nevet, melyet akkor még a brit távközlési társaság sem használt: Vodac vagy Racal néven kínálta szolgáltatásait. A Telemobil nem csak a Vodafone-t, hanem más elnevezéseket is levédett akkoriban: a Mobitel, Suntel és Vocetel használatának joga is a cég birtokában van. Bonyolítja a helyzetet, hogy a Telemobil használta is Romániában a Vodafone nevet, ugyanis ezen a néven kínálta gyors internet-hozzáférést biztosító csomagjait korábban.

Jelenleg a bíróság előtt próbálják igazukat érvényesíteni a társaságok, s első fokon a Vodafone-nak adott igazat a testület. A per nyáron folytatódhat, mivel a két fél eltérően értelmezi a bíróság korábbi ítáletét: a Vodafone szerint a Telemobilt megfosztották a névhasználat jogától, a vesztes szerint azonban a Connexnek nincs joga használni a nemzetközileg ismert márkanevet. Még a per megnyerése esetén is nehezíti majd a Vodafone helyzetét, hogy a Telemobil, amely ma Zapp néven kínálja szolgáltatásait, a Vodafone-hoz hasonlóan szintén a pirosat választotta márkaszínként, s a világon nincs olyan ország, ahol két mobiltársaság ugyanazt a színt használná - épp az összetéveszthetőség elkerülése miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK