Még alig töltenek le játékot a mobilosok

2005.08.01. 17:16

Szívesen játszanának telefonjukon a nyugat-európai és amerikai mobilosok, de legtöbbjüknek túl bonyolult feladat a szoftverek letöltése a készülékre.

A nyugat-európai és amerikai mobilosok 95 százaléka még soha nem töltött le játékot a készülékére - derül ki az I-play legfrissebb felmérésből. A mobiltelefonos játékokat forgalmazó cég szerint ezért még nagy lehetőségek rejlenek ebben a jórészt kihasználatlan piacban.

Technikai problémák

A felmérés során összesen 2500 embert kérdeztek meg mobilos letöltési szokásairól öt országban (az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban). Mint kiderült, a válaszadók harmadának fogalma sincs róla, telefonjára lehet-e egyáltalán játékot letölteni, 17 és fél százalék pedig tisztában van készüléke képességeivel, de nem tudja, hogyan kell elindítani a letöltést.

Azoknak a mobilosoknak sem könnyebb a helyzete, akik már eljutottak addig, hogy megpróbálkozzanak a letöltéssel: legtöbben ugyanis elakadtak valahol a telefon menüjében, vagy nem tudták, mit kezdjenek a hibaüzenetekkel. Így megállapítható, hogy az átlagos mobiltelefon-tulajdonos számára túl bonyolult az a műveletsor, amelyet a sikeres letöltéshet végig kell csinálni.

Játszanának, ha tudnának

A játékokra pedig lenne igény: a megkérdezettek körülbelül fele válaszolta, hogy ha olcsóbbak lennének a mobilos játékok vagy ingyenes próbaverziót kapnának, akkor letöltenék őket. Minden  harmaduk válaszadó barátai ajánlása nyomán próbálna ki szívesen ilyen játékokat.

Nem csak az I-play, az elemzők is látnak fantáziát a mobiltelefonos játékok piacában. Az iparág bevételei ez év végére elérhetik a 2,5 milliárd dollárt, ami kétszerese lenne a tavalyinak. A Gamesindustry.biz elemzése szerint öt év múlva már közel 12 milliárd dollár is lehet ez a forgalom.

David Gosen, az I-play operatív igazgatója szerint egyértelmű, hogyan lehetne kihasználni a piacban rejlő lehetőségeket: egyszerűbben elérhetővé kell tenni a játékokat, és valahogy meg kell tanítani a mobilosokat a letöltések kezelésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK