Mobiltelefonos állatcsapda Indiában

2007.06.05. 6:56

Kihangosított mobiltelefonnal csalják tőrbe a falvakban portyázó leopárdokat Indiában.

Az új módszert az észak-indiai Gujarat állam vadőrei dolgozták ki a félreeső falvakba egyre gyakrabban merészkedő nagymacskák ellen, azok messzire költöztetésére. Sokáig az volt a szokás, hogy élő csalit - pl. kecskét - kötöttek fákhoz, majd körbeásták és az árkot befedték. Mostanában viszont a vadőrök először tenyészállathangokat - például tehénbőgést vagy libagágogást - töltenek a hivatali mobilokra.

A telefonból és egy nagyteljesítményű hangszóróból álló felszerelést aztán nyitott ajtajú ketrec mélyén helyezik el. A munkatársak végül hívogatni kezdik a kihangosított telefonokat és türelmesen várnak. Az állati csengőhangok rendszerint hamar odacsalogatják a leopárdokat, és a kíváncsi állatok a csapdában kötnek ki.

Már öt leopárdod fogtak el az új módszerrel, és mindegyiket sértetlenül visszaengedték a vadonba - persze jóval messzebb. A csengőhangos csapda a Reuters brit hírügynökség szerint az állatvédőknek is tetszik, mert nem sérülnek meg az igen ritka és szigorúan védett ázsiai leopárdok, és csaliállat sem pusztul el.