Teszteltük az elegáns iPhone-riválist

Vágólapra másolva!
Amióta csak bejelentették az iPhone-t, mindenkit az érintőképernyős mobil izgat, pedig nem az Apple volt az első: az LG korábban jelentette be a Prada-mobilt. De mire jó egy ilyen, gombok nélküli, virtuális kezelőfelülettel ellátott telefon? Kipróbáltuk.
Vágólapra másolva!

A rövid válasz az, hogy mindenre, amire egy rendes mobil: bár az érintőfelület nem olyan praktikus, mint egy hagyományos billentyűzet, de sokkal, sokkal látványosabb még úgy is, hogy az LG nem forradalmasította olyan mértékben a mobilszoftvert, mint az Apple. Az érintőképernyőnek köszönhetően a telefon kezelése játékosabb, szórakoztatóbb, mint egy hagyományos készüléké, ami előrevetíti azt is, hogy ilyen mobilt nem a praktikum kedvéért, hanem élvezetből tart az ember.

Gombok: csak a legszükségesebb

Főleg, hogy az iPhone miatt mostanában elég nagy feltűnést lehet vele kelteni kicsit is mobilmániás körökben. A rosszkor érkezett konkurencia így egyszerre tett rosszat és jót az LG-nek: a Prada-mobilról valószínűleg már nem lehet lemosni, hogy "olyan, mint az iPhone", de ugyanakkor mindenki szeretné kipróbálni, aki meglátja. Talán jobb is, hogy a koreai gyártó a prémium kategóriában pozícionálta az olasz divatházzal közösen tervezett készüléket - bár könnyű műanyag burkolata miatt inkább high-tech játékszernek tűnik, mint komoly pózkelléknek.

Az érintőképernyő mellett persze a hagyományos nyomógombokat sem nélkülözi a "civilben" KE850-es névre hallgató készülék: elöl a hívás fogadásához és befejezéséhez van rajta egy gomb, amelyeket nem is helyettesít más a képernyőn, valamint a menüben való visszalépkedéshez is elhelyeztek rajta egy billentyűt. Oldalt az ezüstszínű díszítésből hasították ki a többi, parányi gombot: jobbra középen van a billentyűzár, alatta a kamera és az mp3-lejátszó gombja, a baloldalon pedig az üzzemmód-választó és a hangerőgombok.

Miért nem QWERTY?

A lényeg persze az érintőfelület, amelyen gyorsbillentyűk visznek a menübe, a tárcsázáshoz, az sms-ekhez vagy a telefonkönyvhöz. A képernyőn való pötyögést gyorsan meg lehet szokni, mi még a billentyűzethangokat is kikapcsoltuk, így a gombnyomásról visszajelzést adó puttyogást is nélkülöztük a telefon használata során - de így is alig ütöttünk félre. A hagyományos mobilhoz képest csak az sms-írás kényelmetlen, mivel ekkor szintén a mobilbillentyűzetet utánzó felülettel kell beérnünk - pedig érzésünk szerint egy qwerty-billentyűzet is elfért volna a kijelzőn, maximum oldalra fordítva. (A Prada-n lévő egyik játék egyébként így kezeli az érintőfelületet.)

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=rvOefmQN51HxS15p


Nézze meg filmen is, mint tud a Prada-mobil!

Sms-bajnokságot biztosan nem nyerünk tehát a telefonnal, de írni éppen így is lehet rajta. Ennél nagyobb élvezet a telefon menüjében való bóklászás: a menüpontok ikonjait pontosan ujjbegyre méretezték a tervezők, és a navigálást fülek is megkönnyítik. A scrollozást, ahol kell, egy oldalsó csúszka huzigálásával lehet megoldani. A felület és a kezelési mód csak az első öt percben szokatlan, utána rááll az ember keze. Egyedül a telefonkönyvben való keresgélés lehetne gyorsabb, mivel itt is csak görgetni lehet a neveket, közvetlenül betűre ugrani nem.

Fotózáshoz túl vékony

Forrás: [origo]
Törölgetni gyakran kell

A rendszeres használat persze szépen maszatolja a telefont: gyűlik rajta az ujjlenyomat és az ember bőréről származó zsír. A gyártó ezért egy szintén Prada-feliratos kis törlőkendőt is mellékel hozzá, amivel tisztává lehet varázsolni. Sajnos ezt a kötelező kiegészítőt nem lehet beletenni a telefon bőrtokjába, pedig jó lenne vele együtt hordozni. A toknak egyébként igen egyszerű formája van, nem is túl mutatós: igazából csak arra szolgál, hogy az ember megvédje vele a készüléket a karcolásoktól, amitől mi is igen féltettük.

Sajnos a telefon olyan vékony, hogy a 2 megapixeles kamera nem használható valami jól: a készüléknek egyszerűen annyira nincs fogása, hogy nekünk nehezünkre esett stabilan tartani fényképezés közben. Így, mondanunk sem kell, leginkább csak elmosódott fotókat készítettünk vele - de lehet, hogy finom női kézben más lenne a végeredmény. Az mp3-lejátszó is okozott egy kis kellemetlenséget: a zene elindítása-megállítása és számok tekerése pofonegyszerű az érintőfelületen, de a lejátszási lista szerkesztésének mikéntjére egyszerűen nem jöttünk rá.

Memóriával jól állunk

Forrás: [origo]
Pötyögés az érintős mobilon

Az extra kiegészítők tekintetében viszont jól el lesznek látva a Prada-tulajok: a telefon hatalmas doboza egy usb-kábelt, egy távirányítós vezetékes headsetet és egy micro-SD adaptert rejt, amely a telefonban lévő 256 megabájtos kártyához tartozik. Emellett a készüléknek 8 megás beépített memóriája is van.

Amit nagyon szerettünk a Prada-mobilban, az a nagy kezelőfelület - a képernyőn kényelmesen elfért minden böködnivaló -, és az egy gombos billentyűzár. Figyeljék meg azt is, milyen jópofa, hogy a kijelzőn lévő analóg órát ujjbeggyel lehet ide-oda huzigálni! Az ébresztőfunkció ráadásul egy felpattanó kis fülként jelenik meg a számlap mellett, ha rábökünk. Amit nem szerettünk annyira, az a lassú tárcsázás és a fárasztó sms-pötyögés, valamint az, hogy kényelmetlensége miatt nem nagyon volt kedvünk fényképezni a készülékkel, és a kijelző sem látszott mindig jól, ha erős napsütésben használtuk.

Drága lesz, de jön (vagyis már van)

De hadd mondjuk el még egyszer: ez egy divatmobil. A gyártó Prada-kosztümös yuppie hölgyek játékszerének szánta, akik mellett minden bizonnyal néhány tech-őrült is beszerez majd magának belőle egy példányt. Az ára 130 ezer forint körül lesz (a gyártó hazai képviselete ugyan 150-et mondott, de pár online kereskedő már itthon is árulja, és náluk ennyi körül van), és bár a szoftvere már teljesen magyarítva van, még nem lehet tudni, hogy pontosan mikortól forgalmazzák majd hivatalosan nálunk is. A gyártó még nem adott pontos információkat, ami azzal is összefüggésben lehet, hogy Európában boltban a Prada maga forgalmazza - vagyis nem lehet bárhol hozzájutni, csak a divatház üzleteiben.

Mi a folyamatos törölgetési kényszer ellenére is szívesen játszadoztunk a KE850-essel, bár a Prada-dizájn miatt inkább hölgyek kezébe való. Szívesen látnánk belőle egyszer egy kicsit olcsóbb, férfias változatot is.