DVD Jon az iPhone-t is feltöri

Vágólapra másolva!
A DVD Jon néven elhíresült hacker a kilencvenes évek végén a DVD-k másolásvédelmét törte fel, most viszont arra talált megoldást, hogyan lehet kijátszani az iPhone védelmét, bár módszere még nem tökéletes.
Vágólapra másolva!

A civilben Jon Lech Johansen néven ismert norvég hacker szerdán publikált blogján egy olyan lehetséges megoldást, amely arra ad lehetőséget, hogy az Apple mobilját anélkül lehessen használatba venni, hogy a készüléket aktiválnák az AT&T rendszerében. Az Egyesült Államokban ugyanis kizárólag ennél a szolgáltatónál lehet megvenni az iPhone-t, kétéves hűségszerződéssel.

Még nem tökéletes

Mindazonáltal DVD Jon megoldása még korántsem tökéletes: a trükkös aktiválással egyelőre csak a készülék iPod-funkcióit (zene- és videolejátszás), illetve wifin keresztül használható internetes képességeit lehet igénybe venni, mobiltelefonként az eszköz nem használható. A hacker megoldásának alkalmazásához a honlapján közzétett kódot kell átírni a Windowson futó iTunes program indítófájljában. A blogon hozzászólók közül sokan úgy nyilatkoztak, a félkész megoldás valóban működik, bár a YouTube-videókat valamiért nem lehet megnézni a nem hivatalosan aktivált készülékeken.

Egy héten belül feltörik az iPhone-t

A Tech.co.uk beszámolója szerint az interneten legalább három hasonló olyan alternatív aktiválási módszert publikáltak már, mint DVD Joné. A PC Worldnek egy másik, "gj" álnevet használó hacker úgy nyilatkozott, szerinte egy héten belül sikerül valamilyen módon felszabadítaniuk az eredetileg csak AT&T-előfizetéssel használható iPhone-t.

Ha ezt sikerül megvalósítaniuk, más, akár európai mobilszolgáltatók SIM-kártyáival is használni lehet majd a készüléket - extra 175 dollár ellenében: ennyibe kerül ugyanis egy vásárlónak felbontania az AT&T-nél idő előtt a kétéves hűséget.