Gyorsít a mobilos GPS-en a Nokia

Vágólapra másolva!
A finn mobilgyártó olyan szoftverrel turbózza fel a műholdas helymeghatározóval ellátott készülékeit, amelynek segítségével gyorsabban találnak rá a műholdakra.
Vágólapra másolva!

A Nokia új megoldása először az N95-ös, beépített GPS-szel rendelkező modelljében lesz elérhető, és a készülék éledését gyorsítja majd fel - adta hírül a Reuters. A jelenlegi navigációs készülékeknél a bekapcsolástól számítva akár három percig is eltarthat, mire a gép meghatározza a felhasználó aktuális pozícióját, míg az új szoftver ezt egy percnél is kevesebbre rövidíti a gyártó ígérete szerint.

A GPS-es mobilokat rendszerint a mobilszolgáltató hálózatának cellainformációi segítik a gyorsabb helymeghatározásban, amit Assisted-, röviden A-GPS-nek neveznek. A Nokia megoldása azonban a cég közleménye szerint független a mobilszolgáltatóktól: a SIM-kártyán tárolt információk segítségével gyorsítja fel a műholdak megtalálását, és közvetlenül kommunikál azokkal.

A navigációs rendszer gyorsabb éledését lehetővé tévő szoftvert a felhasználók az N95-ös szoftverfrissítéseivel érhetik el tegnap óta. A finn gyártó tavaly mutatta be első GPS-mobiljait, ez év elején pedig ingyenes GPS-es szoftverét, és fizetős navigációs szolgáltatását. A mobilos navigáció még csak most indult fellendülésnek, és komolyan fenyegeti az önálló navigációs készülékek piacát: az elemzők szerint két éven belül évi 12 millió ilyen modell fogy értékesítenek majd az európai és amerikai piacon.